BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Dink davasında 'anayasayı ihlal' ihtimali

Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili davanın savcısı suçun, 'anayasa ihlal' kapsamına alınabileceğini belirtti.

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın 17. duruşması görüldü. Duruşma öncesi bir gurup Dolmabahçe'den adliye kadar yürüdü.


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 2'si tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kızı Delal Dink de salona geldi. Tutuklu sanıklar adliyeye yemekhane kapısından alındı.

Davanın öğleden sonraki bölümünde sanık Erhan Tuncel, savunma yaptı. Davada tutuklu 3 sanık kaldığını ifade eden Tuncel, “Bunu kim istedi ona bakmak lazım. Burada Yasin Hayal, Dink’i katledenleri temsil ediyor. Beni ortaya koydular, kendileri çekildi. Ben eylemin gerçekleştirileceğini, Yasin’in kararlı olduğunu bildirdim. 2 defa suikast girişimi atlattım. Çeşitli tehditler aldım. Burada 3 kişi kaldık. Kemal Türkler davasına dönmez inşallah.” dedi. Vatanseverlik vurgusu yapmak istemediğini, bu kavramın içinin boşaltıldığını söyleyen Tuncel, “Benim tutuklu kalmamın devlete faydası yok. Bizim sayımız çok az. Böyle bilgiler veren 50 kişiyiz.” diye konuştu. 

DURUŞMADA SLOGAN GERGİNLİĞİ

Söz alan sanık avukatlarından Feyzullah Şama, adliye önünde yapılan açıklamada “Hepimiz Ermeniyiz” ve “katil devlet” şeklindeki söylemlerden ve dinlenen bir tanığın “Yolculuklarda yanımda Türk yolcu istemiyorum” demesinden rahatsız olduğunu söyledi. Bu sırada izleyiciler arasından bir kişi “Ermeniyiz ne olmuş?” diye bağırdı. Avukatlar da bu duruma tepki gösterince salonda bir süre tartışma yaşandı. Hrant Dink’in arkadaşı olduğunu söyleyen bir kişinin dışarı atılması için mahkeme başkanı, polislere talimat verdi. Avukatların araya girmesi üzerine dışarı çıkarılmayan izleyiciye başkan Rüstem Eryılmaz, “Burası herkesin konuşacağı yer değil.” uyarısında bulundu.

'ANAYASAYI İHLAL' OLABİLİR

Duruşmada taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı Hikmet Usta, toplanan deliller, suçun niteliği, ağırlığı ve terör kapsamında olması, suçların dünyada ve ülkemizde infial uyandırması ve sanıkların üzerine atılı suçun TCK’nın 309. maddesi kapsamında değişebileceğini belirterek sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in tutukluluk hallerinin devamını istedi.

TCK’nın ‘Anayasayı ihlal’ başlığı altındaki 309. maddesinde “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.” deniliyor.

'BUNLAR KİM' TARTIŞMASI 


Öte yandan, duruşmada başkan ile sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Dink ailesinin avukatları söz alarak, “Duruşma salonunda emniyetten, istihbarattan polisler var. Duruşmayı izliyorlar. Biz bunların kim olduğunu biliyoruz. Lütfen kim olduklarını tespit ediniz?” diye konuştu. Mahkeme başkanının, “Duruşma herkese açık. Böyle sanıkları etkileme diye bir durum da yok. Siz kim olduklarını biliyorsanız söyleyin.” dedi. Bunun üzerine, Dink ailesi avukatları mahkeme kürsüsünün yanında ayakta duran sivil iki kişiyi gösterdi. Mahkeme başkanı Eryılmaz, “Biri benim koruma polisim. Diğeri de başka bir başkanın koruması. İkisi de buradaki koruma polisleri.” açıklamasında bulundu. Bu konuşmaların ardından iki polis memuru duruşma salonundan ayrıldı. Taleplerin ardından ara karar için duruşmaya ara verildi.

ADLİYEYE YÜRÜDÜLER

Duruşması öncesinde Dolmabahçe'de bir araya gelen "Hrant'ın Arkadaşları" yürüyüş yaptı. Grup yürüyüş sırasında Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık ile Nedim Şener'in fotoğrafları ile "İmamın Ordusu" isimli kitabın  maketlerini taşıdı.

Hrant Dink dışında başka fotoğrafların taşınmasına tepki gösteren bir kadınla bir erkek yürüyüşten ayrıldı.

"Affetmeyeceğiz!" yazılı bir pankart açarak Beşiktaş Meydanı'na yürüyen 100 kişilik grup burada, aralarında Ufuk Uras, Oral Çalışlar, Gülten Kaya, Muhsin Kızılkaya, Ümit Fırat'ın da bulunduğu ikinci grupla birleşti.

 "Hrant için Adalet için", "4 yıldır yüzleri yok 4 yıldır vicdan yok" yazılı pankart ve döviz taşıyan grup, "katil devlet hesap verecek", "asla unutmayacağız" sloganları attı. Beşiktaş Meydanı'nda her yıl bir başka sanatçının okuduğu basın açıklamasını bu yıl Ayça Damgacı okudu. Damgacı'nın okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi. "Dört yıl üç ay oldu ve biz yine buradayız. Çünkü şunu biliyoruz: er ya da geç, Hrant'ı öldürenlerin yakasına yapışacağız."

Açıklamanın ardından grup Beşiktaş'taki adliye binasına yürüdü. Adliye binası önünde Bandista isimli müzik grubu şarkılar çalarken Hrant Dink'in eşi çocukları ve kardeşi duruşma salonuna alındı. Davayı bu yıl, Paris Barosu'ndan bir hukukçu delegasyonunun da izlediği belirtildi.