İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Hrant Dink cinayetiyle ilgili üst düzey yetkililerinde olduğu 28 kişi hakkında soruşturma başlattı
Abone olİstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak üst düzey devlet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 28 kişi ile Trabzon Terörle Mücadele Şube, İstanbul Terörle Mücadele Şube ve Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı görevlileri hakkında soruşturma başlattı.
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin 4’üncü yılında bir ilk yaşandı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Dink Ailesi’nin avukatlarınca yapılan suç duyurusu üzerine, 28 kişi ve 3 emniyet birimi hakkında, örgütlü suç kapsamında soruşturma başlattı.
AHİM KARARI HATIRLATILDI VE..
Dink Ailesi, avukatları aracılığı ile İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçede, “devletin Dink’in yaşamını koruma yükümlülüğünü yerine getirmediği” gerekçesi ile Türkiye’nin 133 bin Euro’ya mahkûm edildiğini belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının işleme konulmasını istemişti. Dilekçede AİHM’nin kararı ile 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’la öngörülen yargılama engelinin ortadan kaldırıldığı ifade edilerek, adı verilen 28 kamu kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti.
Savcılık, adı verilen 28 kamu görevlisiyle, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube görevlileri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube görevlileri, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Bununla, Dink cinayetinde örgütlü suç kapsamında ikinci soruşturma başlatılmış oldu. Soruşturma örgütlü suç kapsamında olduğu için Celalettin Cerrah, Muammer Güler ve Ramazan Akyürek için soruşturma izni alınmasına gerek kalmadı. Dink cinayetine ilişkin daha önce Cerrah ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Bülent Köksal hakkında soruşturma yapılmasına izin verilmemişti.
Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin, karara ilişkin, “AİHM kararına göre artık Savcılık doğrudan bu soruşturmayı yürütecek. Bu çok önemli. Çünkü idari kurullarla, müfettişlerle zaman kaybedilmeyecek. Kamu görevlileri 4483 sayılı yasanın korumasından yararlanamayacak. Savcılık doğrudan ifadelerini alacak” dedi.
AİHM: GÖREV İHMALİ
AİHM, Hrant Dink davasıyla ilgili Eylül ayında Türkiye’yi mahkum ettiği kararda kamu görevlilerinin ihmaline dikkat çekmişti. Kararda, “Hrant Dink’in koruma başvurusunu beklemeksizin kendisinin yaşamını korumak, cinayet planlarından haberdar olan resmi makamların ödeviydi” denilmişti. İçişleri Bakanlığı’nın bazı güvenlik memurları hakkında soruşturma izni verilmemesine de değinen AİHM, Trabzon ve İstanbul Emniyet Müdürlükleri’nin Dink cinayeti öncesinde neden önlem almadıklarının sorgulanmamasının da yeterli soruşturma yapılmadığı anlamı taşıdığına dikkat çekmişti.
İŞTE SORUŞTURMA AÇILAN 28 İSİM
Dink Ailesi’nce savcılığa verilen ve soruşturma başlatılan suç duyurusunda yer alan kişiler ve o dönemdeki görevleri şöyle:
- Muammer Güler (İstanbul Valisi)
- Ergun Güngör (İstanbul Vali Yardımcısı)
- Celalettin Cerrah (İstanbul Emniyet Müdürü)
- Ahmet İlhan Güler (İstanbul İstihbarat Şube Müdürü)
- Bülent Köksal (İstanbul İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı)
- İbrahim Pala (İstanbul İstihbarat Şubesi Büro Amiri)
- İbrahim Şevki Eldivan (İstanbul İstihbarat Şubesi Kısım Amiri)
- Volkan Altunbulak (İstanbul İstihbarat Şubesi Masa Amiri)
- Bahadır Tekin (İstanbul Polis Memuru)
- Özcan Özkan (İstanbul Polis Memuru)
- Ramazan Akyürek (Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı)
- Reşat Altay (Trabzon Emniyet Müdürü)
- Engin Dinç (Trabzon İstihbarat Şube Müdürü-olaydan önce-)
- Faruk Sarı (Trabzon İstihbarat Şube Müdürü)
- Ercan Demir (Trabzon İstihbarat Şube Emniyet Amiri)
- Özkan Mumcu (Trabzon İstihbarat Şube Komiser Yardımcısı) -
Muhittin Zenit (Trabzon İstihbarat Şube Polis Memuru)
- Mehmet Ayahan (Trabzon İstihbarat Şube Polis Memuru)
- Hüseyin Yılmaz (Trabzon Jandarma Astsubay Başçavuş)
- Metin Yıldız (Bursa İl Jandarma Alay Komutanlığında görevli Jandarma Yüzbaşı)
- Ali Oğuz Çağlar (Trabzon Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı)
- Ali Öz (Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı)
- Hüsamettin Polat (Trabzon Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yüzbaşı)
- Gazi Günay (Trabzon Jandarma Başçavuş)
- Gökhan Aslan (Trabzon Jandarma Başçavuş)
- Hacı Ömer Ünalır (Trabzon Jandarma uzman Çavuş)
- Uğur Erdoğan (Trabzon Uzman Kıdemli Başçavuş)
- Önder Aras (Trabzon Uzman Çavuş)