Dinden çıkmak bazı ülkelerde idam sebebi. Şeriat bu konuyla ilgili fetva verdi.
Abone ol Şeriatla yönetilen bazı ülkelerde idam gerekçesi sayılan ’din değiştirmeyle’ ilgili, Diyanet İşleri önemli bir çıkış yaptı, "Bir dini kabul etme özgürlüğü olan kimsenin, o dinden ayrılma özgürlüğü de vardır."Diyanet İşleri Başkanlığı, ’Din değiştirme’ tercihiyle ilgili tavrını, önemli bir yazı ile kamuoyuyla paylaştı. Hürriyet'in haberine göre; Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakkı Ünal’ın kaleme aldığı fetva niteliği taşıyan ’İnanç Hürriyeti’ başlıklı yazıda, "İlgili ayetler, İslam dininden dönene uhrevi cezanın dışında, dünyevi bir yaptırım öngörmemiştir" denildi. Ünal, Diyanet Aylık Dergi’deki yazısında, şu görüşlere yer verdi: "Hz. Peygamber kimseye inanç dayatmaya çalışmamış, farklı inanç mensuplarına şiddet uygulamamıştır. İslam’dan vazgeçenler dahil, bu konuda herhangi bir istisna söz konusu değildir.
ÖLÜM HÜKMÜ YOK
Nisa Suresi’nin 137. ayetinde, ’İman edip sonra inkár edenleri, sonra yine iman edip tekrar inkár edenleri, sonra da inkárlarını arttıranları Allah ne bağışlayacak, ne de onları doğru yola iletecektir’ buyrulmaktadır. Din değiştirene ölüm cezası öngörülmüş olsaydı, ayet, tekrar eden iman ve küfür ihtimalinden hiç bahsetmez, ilk irtidat (din değiştirme) olayından sonra ölüm hükmü verirdi.
İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ
Dini dayanak noktası yapıp, başkalarının haklarına tecavüz etmek ya da din karşıtı tutumuyla başkalarını rahatsız ederek onların kutsal değerlerine saldırmak, kamu otoritesinin müdahale etmesi gereken bir hukuk ihlalidir. Toplumun diğer bireylerini doğrudan rahatsız etmeyen ve kamu düzenine zarar etmeyen ve kamu düzenine zarar vermeyen dini uygulamaları yerine getirip getirmeme konusu, kişinin hesabı sadece Allah’a vereceği inanç ve ibadet özgürlüğü alanına girer."