Yapılan bir araştırmaya göre dindarım diyen bile içki içerken, gençler dinde reform istiyor.
Abone olTNS PİAR Gençlik Araştırması: Gençlerin yüzde 8.2'si kendini "çok dindar" olarak tanımlıyor. Bu grubun yüzde 7'si düzenli alkol alıyor. Yüzde 3.4'ü de sık sarhoş oluyor.
Kendini çok dindar olarak nitelendiren gençlerin de düzenli alkol kullanması ve cinselliği yaşamaları araştırmanın dikkat çeken sonuçları arasında yer alıyor. Yüzde 8.2'sinin "çok dindar" yüzde 49'unun da "oldukça dindar" olarak nitelendirdiği araştırmanın sonuçlarına göre "çok dindar" gençlerin yüzde 6.9'u düzenli alkol tüketicisi yüzde 79.3'ü ise kendini düzensiz alkol tüketicisi olarak tanımlıyor. Şarhoş olma oranlarına gelince 27.6'sı ara sıra, yüzde 3.4'ü sık sarhoş oluyor. Evlilik öncesi cinsellik de çok dindar gençler arasında yaşanıyor. 3.8'i tam bir cinsel ilişki yaşadığını söylerken, 11.3'ü karşı cins ile cinsel
DİNDE REFORMA YEŞİL IŞIK
Gençlerin üçte biri dinde reforma da yeşil ışık yakıyor. "Dinlerin özüne sadık kalmak kaydıyla şekle yönelik uygulamalar yani ibadet biçimleri gibi çağın gereklerine ve şartlarına uygun olarak tekrar yorumlanması" konusunda "evet" diyen gençlerin oranı yüzde 31. Dinde reforma olumlu yanıt verenlerin oranı metropollerde yaşayan ve üst sosyo ekonomik gruba sahip gençlerde yüzde 35'lere kadar yükseliyor. Kendini "çok dindar" olarak nitelendiren yüzde 8.2'lik grubun da yüzde 29.9'u, "oldukça dindarım" diyen yüzde 49'luk grubun da yüzde
YÜZDE 9'U DİNİ GRUBA DAHİL
Gençlerin yüzde 54.2'si okullarda din derslerinin zorunlu olması gerektiğini savunuyor. Seçmeli olması gerektiğini savunanların oranı yüzde 41.4, hiç olmaması gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 4.5. Kendini çok dindar olarak nitelendiren gençlerin yüzde 72.6'sı, oldukça dindarlar gençlerin de yüzde 66.1'i zorunlu din dersinden yana. Kendini dindar olarak tanımlayan gençler arasında da din dersinin seçmeli olması gerektiğini savunanlar söz konusu. Bu görüşü savunanların oranı
Reform isteyen %31 bir mesajdır
Prof. Dr. BEYZA BİLGİN.
Şekle yönelik uygulamaların günün koşullarına göre değiştirilmesini isteyenlerin oranının yüzde 31 olması hesaba katılmayacak azınlık değildir. Bu dini yorumlama tekelini elinde bulunduranlara karşı mesajdır. Din şekil bildirmemiştir, öze yönelik ilkeler bildirmiştir. Şekli insanlar içinde yaşadıkları çağın yaşama biçimine, örf ve adetlerine göre kendi hukukçuları ve ahlakçıları ile belirlemişlerdir, sonra bu zaman içinde hiç değiştirilmeyince dinin emri gibi algılanır olmuştur, sıkıntı buradadır.
Reform sorusunu anlamamışlardır
İstanbul Müftüsü MUSTAFA ÇAĞRICI.
Dinin şekle yönelik uygulamalarının günün koşullarına göre değişikliği onaylama oranı yüksek ama soruyu ve ne kast edildiğini yanlış anlamışlardır. Başka din ile evliliğin İslam'a göre caiz olmadığını bilmediklerinden kızların yüzde 56'sı evlenirim demiştir. Dini bir engel olduğu kızlara öğretilmiş olsa bu rakam
Türbanlı Ne Diyor? Reform dinde değil gelenekte olmalı
Din eğitimi için en uygun yer okullar
ESRA TURGUT
( 22) Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü dördüncü sınıf öğrencisi
Dinin temelinde reform söz konusu bile olamaz. Herkes dini yorumlamaya kalkarsa olmaz. Gelenek ve din birbirinden ayrılmalı, gelenekte reform yapılmalı. Bazı şeyler yok yere dine mal ediliyor. Okullar din eğitimi için en uygun yer. Müfredatta yenilikler yapılmalı ve daha ciddi bir din eğitimi verilmeli. Bir anne nasıl ki çocuğunu ateşe atmak istemezse tanrı da yarattığı kullarını ateşe atmak istemez.Tanrı bir anneden daha merhametlidir. Ancak adaletli davranmak için ceza verir. İslama göre bayan farklı bir dinden bir erkeği eşi olarak seçemiyor. Bu nedenle de bence bayanlar bu konuya daha fazla kapalı. Farklı dinde bir adama aşık olmam. Mantığım duygularımın önüne geçer. Ailem karşı çıkar.
Hurafelerden dini kurtarmak gerek
NURGÜL GÜNEY
( 22) İstatistik 3. sınıf öğrencisi
Kimse kıyafetinden dolayı yargılanmamalı. İsteyen mini giysin, isteyen sakallı, türbanlı gezsin. Farklı dinden biriyle arkadaşlık edebilirim ama evlilik yapmam. Ailemde kesinlikle karşı çıkar. Biz din diye geleneği yaşıyoruz. Dinde reform değil gelenekte reforma açığım. Biz peygamberin emirlerine uygun davranmaya çalışıyoruz. Tanışmadan evlenmeyi izin vermiyor dinimiz ama flörte de izin vermiyor örneğin. Bu tip konularda değişim yapılamaz. Dinde değil ama dinin bize anlatılış şeklinde ve uygulanışında reform yapmak gerekebilir. Hurafelerden dini kurtarmak tabiki doğru ve gerekli. Tanrı affedicidir ancak adil olmak için cezalandırır. Din derslerinin mahiyeti önemli. Din dersi genelde boş geçen ders gibi.Oysa ciddiye alınması gerekir.
Türbansız Ne Diyor? Din okulda değil ailede öğretilmeli
Din eğitimi okulda değil ailede verilmeli
SİNEM AŞVAR ( 17) ÖĞRENCİ
Din, okulda değil ailede öğrenilmelidir bence. Ailede alınan eğitimi yeterli görüyorum. Türkiye'de Atatürk'ün koyduğu kurallar işlemeli. O kuralların dışına çıkılmamalı. Bu kurallardan koptuğumuz noktada sorunlar çıkıyor. Zaten Kuran'da türban diye bir şey yok. Örtünmek olarak geçiyor. Ben Anayasa'ya, ilke ve inkılaplara uyulmamasına sonuna kadar karşıyım. Sonuçtu Türkiye'de kılık kıyafet kanunu var.Farklı dinden biriyle evlenme konusunda kız aileleri kesinlikle daha tutucu. Ama ben âşık olursam dinini önemsemem, önemli olan anlaşmaktır. Ailemin de buna saygı duyacağını düşünüyorum. Arkadaş seçimimde de din önemli değil, türbanlı birisi ile de arkadaş olmama engel bir durum yok.
Genç din konusunda bilgi sahibideğil
ERDİ KEMENT ( 18) ÖĞRENCİ
İnsanın nasıl giyineceği, açık yada kapalı olacağının kararını tamamen kişinin kendisi vermeli. Bu konuda hoşgörülü olunmasını destekliyorum. Ancak kanunlara da saygılı davranılmalı. Eğer birine aşıksam din, dil, ırk, mezhep kesinlikle benim için engel teşkil etmez. Ailem de dini nedeniyle biriyle evlenmeme karşı çıkmaz. Benim Rus ve Alman yengelerim var. Ailem bu tür evliliklere alışık. Türkiye'de mezhepler arası evlilik konusunda daha katı olunduğunu düşünüyorum. Tanrı bağışlayıcı ve affedicidir. Cezalandırıcı olduğuna inanmıyorum. Gençlere kesinlikle okulda din dersi verilmeli ama bu dersin içeriği de çok önemli. Çünkü Türk gençlerinin din konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını hatta yanlış bilgilere sahip olduklarını düşünüyorum.
Haber:Pervin Kaplan
Kaynak:www.sabah.com.tr