BIST 9.457
DOLAR 34,42
EURO 36,39
ALTIN 2.836,61
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Dinçer'den Kürtçe derse yeşil ışık

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 'Kürtçe eğitim ve zorunlu din' dersi konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Türkiye demokratikleşiyorsa Kürtçe'nin seçimlik ders olmasında ne mahsur olabilir" diye sordu. Talim Terbiye, dilleri de içine alan seçmeli ders hazırlığına başladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 12 yıl kesintisiz eğitim tartışmaları gölgesinde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulabileceği mesajını verdi. Ömer Dinçer, "Eğer Türkiye'yi böyle demokratikleştiriyorsanız Kürtçe'nin de seçimlik ders olmasında ne mahsur var?" dedi.

Bakan Ömer Dinçer, katıldığı bir televizyon kanalında, İngilizce, Rusça, Almanca gibi derslerin okutulduğu okullarda Kürtçe'nin de olabileceğini anlattı. Mili Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Kürtçe seçmeli ders olabilir. Bu benim şahsi kanaatim" dedi ve "Esnek bir sistem kuruyorsanız; onun içinde Almanca, İngilizce öğretiyorsanız, kendi ülkenizin vatandaşları olan Kürtlere isteğe bağlı olarak niçin Kürtçe dersi vermeyesiniz?" diye sordu.

Yeni sistemde Ortaokul bölümünde seçmeli ders paketleri sunulacak. Paketlerin içinde beceri ve mesleki derslerin yanında çeşitli dillerde dersler de olacak. Bu çerçevede Talim Terbiye Kurulu, özel seçmeli derslerin hazırlığını Haziran ayına kadar tamamlayacak. Türkiye'deki yaşayan dillerin de seçmeli dersler paketine alınabileceği belirtiliyor.

Öğretmen hazırlıkları sürüyor

Seçmeli derslerin belirlenmesinde son söz ise Milli Eğitim Bakanlığı'nda olacak. Bu çerçevede eğitimle ilgili kurumların yanı sıra güvenlik birimlerinin de görüşlerinin alındığı belirtiliyor. Bu arada Ortaöğretim'de Kürçe seçmeli dersleri verecek öğretmenler de eğitimlerini sürdürüyor. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Mardin Artuklu Üniversitesi, Muş Alpraslan Üniversitesi ve Bingöl Üniversiteleri'nde Kürtçe Enstitü kuruldu. Ancak Enstitülerden öğretmen mezun edilememesi nedeniyle, Fen Edebiyat Fakülteleri'nin altında Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açıldı ve öğrenci alımına başlandı.

DİNÇER'İN AÇIKLAMASI İÇİN KİM NE YORUM YAPTI?

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi: Bakan'ın açıklaması, var olan kurulu düzen içinde önemli bir adım. Belki ana dilde eğitime de ilerde yol açılabilir.

Yazar Ümit Fırat: Mevcut anayasa, Kürtçe eğitim ve öğrenimi engelliyor. Seçmeli ders olarak okutulması önemli bir adımdır. Eğitim politikasını yürüten bakanın bu açıklaması önemlidir.

Yazar Enver Sezgin: Seçmeli ders olarak Kürtçe'nin okutulması, Kürtlerin ana dilde eğitim talebini karşılamaz ama oraya giden bir adım olur. Öyle anlaşılıyor ki; devlet, Kürtçe eğitim yolunun taşlarını döşüyor.

Yazar Orhan Miroğlu: Kürtçe ana dilde eğitim yapılması için öğretim kadrosunun oluşması lazım. Seçmeli ders olması ise önemli ve ciddi bir adımdır.

Eğitim-Bir-Sen Gnl Sekt. Ahmet Özer: Kürtçe okullarda seçmeli ders olarak okutulursa ve bunu seçmeli ders olarak bazı insanlarımız seçerse kıyamet kopacağını düşünenler kendi önyargılarını yıkmalıdırlar. Kürtçenin ders olarak yer alması da yadırganmamalıdır.

Demokratik Eğitimciler Sendikası Başk. Gürkan Avcı: "Olumlu bir yaklaşım olarak görüyorum. Böyle şeyler Türkiye'yi küçültmez daha büyütür.