BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Dinçer herkesi uyardı

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, okullarda yaşanan şiddet olayları ile ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, okullarda yaşanan şiddet olaylarının önlenmesinde, herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Dinçer, sendika genel merkezindeki basın toplantısında, son bir kaç ayda okullardaki şiddet ve kavga görüntülerinde ciddi artışlar meydana geldiğini söyledi. Okullarda ve okul önlerinde yaşanan şiddet olaylarında 9 öğrencinin hayatını kaybettiğini, 35 öğrenci ve öğretmenin de yaralandığını belirten Dinçer, acil çözüm üretilmediği sürece bunların artarak devam edeceğine dikkati çekti. Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu durumun çeşitli nedenleri vardır. Özellikle son yıllardaki gelir adaletsizliğinin ve yoksullaşma oranının artması; göç nedeniyle başta büyük kentler olmak üzere çeşitli yerleşim birimlerinde oluşan kontrolsüz yapılaşma ve yerel düzeyde kendi yönetim düzeneklerini oluşturan mafya benzeri grupların sayısındaki artış; işsizlik olgusu, gelecek kaygısı ve gençler arasında sisteme dönük güvenin aşınması; kültürel yozlaşma ve yabancılaşma; kalabalık sınıflar; yazılı basının ve görsel medyanın şiddet unsuru içeren programlardaki artış, ilk akla gelen nedenlerdir.''

Alaaddin Dinçer, ''okulların bu duruma gelmesinde başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerin, hatta toplumun tüm kesimlerinin sorumlu'' olduğunu savunarak, Türkiye'de okullarda tahmin edemeyecek oranda çeteleşmenin olduğunu söyledi. Dinçer, ''Öğrenciler yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlardan kaynaklı hırçınlıklarını okul  ortamında yarattıkları gruplaşmalar ile farklı alanlara yansıtma eğilimine girmektedir'' dedi.

Sorunu çözmenin günübirlik müdahalelerle değil, uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkün olacağını belirten Dinçer, ''Okullarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçebilmek için, ilgili tüm kesimleri sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve acilen bir 'kriz masası' oluşturulmalıdır'' diye konuştu.

Dinçer, okullardaki rehberlik hizmetlerinin işletilmesi ve buralardaki yetersiz personel sayılarının giderilmesi gerektiğini, veli, öğrenci ve öğretmen eğitiminin önemli olduğunu söyledi.

''Okul içinde özel güvenlik birimleri veya okul çevresine polis yığarak sorunu kolluk kuvvetleri ile çözmenin işe yaramayacağını'' savunan Dinçer, her okulun şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri ve eylem planı olması gerektiğini ifade etti.

Dinçer, bir gazetecinin, ''Okullardaki şiddet olaylarından medya suçlanıyor, buna ne diyorsunuz'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Aslında suçlu meydanda. Başka yerlere havale etmeye gerek yok. Türkiye yaklaşık 20 yıldır fiili bir çatışma ortamı yaşıyor. Bu çatışmaların yarattığı toplumsal gerilimlerin, olumsuzlukların etkilerini göz ardı etmek mümkün müdür? Dolayısıyla sorunu bir bütün olarak ele almak gerekiyor. 'Medyada bu konunun haber yapılması, bu süreci büyütüyor' yaklaşımını çok doğru bulmuyorum. Medyanın bu tür yayınlarını daha olumluya yönlendirici haber mantığı içerisinde vermesi daha mantıklı olacaktır.''