Sapanca toplantısı bitti. Yeni anayasa'ya son şekli verildi. Türban yine ortada kaldı...
Abone olAkademisyenler ile AKP’li hukukçuları bir araya getiren ve Sapanca’da yapılan toplantılar sonucunda yeni anayasa taslağına son şekli verildi. 3 gün süren kamp dün akşam saatlerinde sona erdi.
MİT'E DOKUNULMUYOR
Toplantılarda kurulu en çok yoran iki madde, memur dokunulmazlığının kaldırılması ve türban yasağının nasıl aşılacağı konuları oldu. Anayasa taslağında yer alan ve memurların dokunulmazlık zırhını kaldıran düzenleme, TSK ve MİT personeli istisna tutularak kabul edildi. Ayrıca Genelkurmay Başkanı ve TBMM Başkanı Yüce Divan’da yargılanabilecek.
DİN DERSİ ZORUNLU DERS
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ilk ve ortaöğretimde zorunlu dersler arasında olacak. Ancak isteyen bir dilekçe vererek bu dersten muaf olabilecek.
KÜRTÇE DERSİ SEÇMELİ OLABİLECEK
Taslakta Prof. Özbudun’un önerdiği, “Eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir, Türkçe’den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir” maddesi aynen kabul edildi. Böylece Kürtçe’nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının önü açıldı.
MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI KALKIYOR
Bilim Kurulu’nun önerisini kabul eden AKP’li kurmaylar, “zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma suçlarını işleyen vekiller hakkında soruşturmaya” olur verdi. Ancak vekillerin tutuklanabilmesi için Meclis Genel Kurulu’nun kararı gerekecek.
KÖŞK’ÜN ATAMA YETKİLERİNE TIRPAN
Cumhurbaşkanı’nın üniversitelere ve yüksek yargıya atama yapma yetkisi kaldırıldı. YÖK sadece planlama ve kordinasyondan sorumlu tutulurken, rektörlerin ünevirseteler tarafından seçilmesi belirlendi. Sivil Toplum Örgütleri’ne de anayasal güvence sağlandı.
TÜRBAN'DA SON KARARI ERDOĞAN VERECEK
Anayasa kampında üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenleme ortada kaldı. Bilim Kurulu, konunun Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin önlenmesi için anayasal düzenlemenin şart olduğunu vurguladı. AKP cephesi ise bunun AKP karşıtları tarafından farklı yorumlanıp anayasaya gölge düşürülmesine yol açabileceğini belirterek türban yasağının özel yasa ile aşılması gerektiğini savundular. Türban konusunda görüşbirliğine varılamayınca, bu konudaki son kararın Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında çarşamba günü toplanacak AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) verilmesi uygun görüldü.
Kaynak: Akşam / Ebru TOKTAR