Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası'nda gerçekleşen 100 ölümden 33'ünün kanser nedenli olduğunu söyledi.
Abone olYuvam Akarca İnsanca Yaşam Meclisi'nce bir kafede düzenlenen “Çevre ve İnsan Sağlığı Paneli”nde konuşan Hamzaoğlu, isminin Dilovası'yla gündeme getirildiğini fakat yaptığı çalışmaların Kocaeli'yi ilgilendirdiğini söyledi.
Kente 2002 yılının başlarında geldiğini ve halk sağlığı için çalışmalar başlattığını ifade eden Hamzaoğlu, “İl genelinde sanayi yatırımları var. Bunların hammaddeleri nelerdir ve hangi teknolojiyle işlenerek ürünler elde edilmektedir. Beraberinde hava emisyonu su ve katı atıkları nelerdir? Eğer biz bunların envanterlerine ulaşabilir ve paylaşabilirsek herhangi bir özel çalışmaya gitmeden yine evrensel bilgiler ışığında kentimizde ne gibi sağlık tehlikeleri var bunu bilebiliriz diye düşündük ve böyle yapmaya başladık” şeklinde konuştu.
Veri kaynağı olarak Kocaeli Sanayi Odasına gittiklerini belirten Hamzaoğlu, “Oda yetkililerine çalışmamızın amacı ve planlamasını sözlü olarak aktardık. Onlarda istemiş olduğumuz bilgilerin 'ticari sır kapsamında olduğunu bu nedenle veremeyeceklerini' söylediler. Ülkemizdeki mevcut yasalara göre de böyle bir uygulama söz konusu” diye konuştu.
Dilovası'nda 1 Ocak 1995'ten itibaren defin ruhsatlarıyla ilgili kayıtları tek tek incelediklerini kaydeden Hamzaoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyada ve Türkiye'de 100 ölümden 13'ü kanser nedeniyle yaşamını yitirirken Dilovası'nda 100 ölümden 33'nün kanserden olduğu ortaya çıktı. Biz, Ocak 2005'te öğretim üyeleri ve asistanlarla çizmeleri giyerek Dilovası'na gittik. 2004'te öldüğünü öğrenmiş olduğumuz insanların kayıtlarını taradık. Üç ayrı kurumun 8 ayrı belgesini taradık. Toplam 78 ölüm vardı. 78 kişinin 26'sının ölüm nedeni olarak kanser nedeniyle yaşamlarını yitiriği tespit edildi. Yakınlarından ölüm nedenlerini gösteren hastane ve patoloji raporlarını istedik ve bize ibraz ettiler. Biz bu çalışmayı yaptıktan sonra şu bulgulara ulaştık. Dilovası'nda gerçekleşen 100 ölümden 33'ü kanser nedenli ölümlerdir bunlar kanıtlandı. 2005'te yapılan araştırmada, bölgede 10 yıl ve üzerinde yaşayanlarda ölme riskinin 10 yıldan daha az yaşayanlara göre 4,5 kat fazla olduğu hesaplandı. Kanserden ölenlerin sigara içme durumları ile yaşlarının veriyi etkilemediğini gördük ve kanıtladık. “
DİLOVASI SORUNU BİLİMSEL OLARAK TARTIŞILMALI
Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının kendisiyle irtibata geçerek Dilovası'nda 2000-2007 yılları arasındaki yaşanan ölümlerin sebeplerini araştırmak istediklerini bildirdiklerini söyledi. Bunun üzerine Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak çalışma yapmaya başladıklarını ifade eden Hamzaoğlu, “İl Sağlık Müdürlüğünün verilerin toplanmasında müdahalemiz olmadı. Yapılan araştırmada 2000-2007 yılları arasında Dilovası'nda bölgesinde yaşamını yitiren kayıtlı toplam 672 ölümün 204'ü kanser nedenli ortaya çıktı. Yani yüzde 30'dan fazlası olduğu belirlendi” dedi.
Hamzaoğlu, bir süre önce yapılan Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) iş birliğiyle bir otelde gerçekleştirilen “Çevre ve bölgesel kalkınmada Dilovası Örneği” çalıştayında çevre sorunlarının tartışılmadığını belirterek, “Dilovası çalışması halktan kaçırılarak yapılmamalıdır. Çalıştay, Dilovası'nın sürdürülebilir kalkınması adına yapılan toplantıdır. Çevreyle ilgili sorunda onlardan bir tanesidir. Kimse zannetmesin Dilovası'nın sorunları bilimsel olarak tartışılmadı. Toplantıda herkes format gereği aklındakileri söyledi” şeklinde konuştu.
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Semra Ocak da, POSCO firmasının Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli'de kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisin halk sağlığını tehdit edeceğini iddia etti.