BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,02
ALTIN 3.010,20
HABER /  GÜNCEL

Dilleri de halleri de bize çok benziyor

Türkçe Olimpiyatla-rı'nın 10. yılında, yoğun istek üzerine Kültür Şöleni İstanbul'da yapılacak.

Abone ol

Kültür Şöleni, Türkçelerini yarıştırmak için Türkiye'ye gelen bin 500 öğrencinin ülkelerini ve kültürlerini tanıttığı bir organizasyon.

Kültür Şöleni herkese açık. Gidenler sahnelerde, televizyonlarda gördükleri çocuklarla konuşma, eğitim gönüllülerini öğrencilerinden dinleme imkânı buluyor.

Geçen yıl bu zamanlar "tohum saç toprak utansın, hedefe varmayan mızrak utansın..." diye coşkuyla şiir okuyan Belaruslu Uladzislav Voincich, Türkiye'ye yeniden gelmenin heyecanıyla havaalanından kalacağı yere doğru giderken etrafı dikkatle inceler. İçinde bulunduğu araba Mecidiyeköy'e geldiğinde hayretle bağırır; "ayıp ya, bu asılır mı buraya." Binalardan birine asılan kocaman Galatasaray bayrağı için söylüyor. Galatasaraylı değil ya kızıyor. Daha ne tepkiler. Sanki gurbetten memleketine gelmiş de değişiklikleri fark ediyormuş gibi. Yine şiir okuyacakmış. Şiirini geçen yılki partneri Endonezyalı Uladzislou ile mi okuyacağını sorunca, "Uladzislou ile Facebook'tan görüşüyoruz. Gelemeyecek. Bu yıl Filipinler'den bir arkadaşla okuyacağım. Facebook'tan görüştük, o da gelmek üzeredir." cevabını veriyor. Dünya milletleri Türkiye'de Türkçe şemsiyesinde bir araya geliyor. İnsanlık için el ele veriyor, bayram coşkusu yaşıyor.

Gazetelerde, televizyonlarda Türkçe şarkı söylerken, şiir okurken gördüğümüz çocuklar, 1-2-3 Haziran'da Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) olacak. Önceki yıllarda Ankara Altınpark'ta düzenlenen şölen yoğun istek üzerine bu yıl İstanbul'da yapılacak. Olimpiyata katılan her ülke İFM'nin 9-10 ve 11. hollerine ülkelerini ve kültürlerini tanıtan stantlar kuruyor. Öğrenciler ziyaretçilere kültürünü, kıyafetini, yemeğini, müziğini Türkçe anlatacak.

AFRİKA'DAN 3 TIR MATERYAL GELDİ

Olimpiyat tertip heyeti Genel Sekreteri Tuncay Öztürk, kültür şölenini ziyaret edenlerin 135 ülkenin insanıyla tanışma ve ülkeleri tanıma imkânı bulacağını söylüyor. Öztürk, "Özellikle çocuklar için bulunmaz bir imkân. Dünyayı gezmiş gibi olacaklar. Ülkeleri rehberlerden veya başka bir dilden değil o ülkenin insanından dinleyecekler." diyor.

TUncay Öztürk, Türkçe Olimpiyatları'nın asıl ruhunun Kültür Şöleni'nde olduğunu düşünüyor. Çünkü ziyaretçiler çocuklarla konuşma ve tanışma imkânı bulacak. Kültür Şöleni koordinatörü Aydın Panayır da diyor ki:

"Aslında Türkçe Olimpiyatları'nın en önemli ayağı Kültür Şöleni. İnsanlar burada her şeyin gerçek olduğunu anlıyor. Eğitim gönüllülerini öğrencilerinden dinliyor, dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle Türkçe konuşuyor. Adeta dünya ayaklarına geliyor. 135 ülkenin kültür dilini duyuyorlar. Muazzam bir şey bu."

Aydın Panayır, sosyal medyadki 'Çocuklara şarkı, şiir ezberletip okutuyorlar' şeklindeki eleştirilerden söz ediyor: "Lütfen çocukların Türkçelerinden şüphesi olanlar Kültür Şöleni'ne gelsin. Türkçe öğrenme serüvenlerini bizzat öğrencilerden görsünler."

Panayır, her yıl öğrencilerin bir önceki yıldan daha heyecanlı ve itinayla Kültür Şöleni'ne katıldığını söylüyor. Çünkü bir önceki sene katılanlar yaşadıklarını dönünce ülkelerinde anlatıyor. Gelecek olanlar, arkadaşlarından dinledikleri ışığında daha hazırlıklı geliyor.

Kültür Şöleni hazırlıkları bazı ülkelerde bir yıl öncesinden başlıyor. Bu yıl Afrika'dan üç tır materyal gelmiş. Panayır, "Afrika'da yaşayan hayvanların birebir aynısı maketler yoğun ilgi çekiyor. Bu yıl bir TIR dolusu ev geldi. Geleneksel kameriye evleri var ya bambudan yapılma, çivisiz. Onlardan getirdiler. Ziyaretçileri gerçek bir Afrika evinde ağırlayacaklar. 'Ülkemizi daha güzel ve ilginç nasıl anlatabiliriz' diye ziyaretçileri daha çok şaşırtan hazırlıklar yapıyorlar. Bütün kültürleri ve ırkları bu fuarda görebilirsiniz. Onlarla Türkçe konuşabilirsiniz." diyor. Olimpiyat Tertip Heyeti en iyi tanıtım yapan ülkeye de ödül veriyor. Dünya ayağınıza gelmişken ve sizin dilinizde konuşuyorken böyle bir fırsat kaçırılır mı?

KÜLTÜR ŞÖLENİ'NE NASIL GİDİLİR

Kültür Şöleni ücretsiz, davetiyesiz ve halka açık. İsteyen herkes 1-2-3 Haziran'da sabah 10.00'dan akşam 21.00'e kadar şöleni ziyaret edebilir.

Otopark imkanı sınırlı olduğu için toplu taşıma araçlarını kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Şölen Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nin 9-10-11 No'lu hollerinde yapılacak.

Metro ve metrobüse çok yakın. Metro durağı fuar merkezinin içinde, Yenibosna metrobüs durağından 3 dakika arayla servisler olacak. Servisler sabah 10.00'da başlayacak.

Dış mekanda ana sahne, her salonda bir sahne olmak üzere toplam 4 sahnede öğrenciler; özel sanat yönetmenlerinin kontrollerinde, canlı performanslarını sunacaklar. 1 Haziran Cuma günü ilk sahne programı 14.30'da olacak. Sonra 17.00 ve 19.00'da. Cumartesi ve pazar günleri ise sabah 11.00, 14.00-17.00 ve 19.00'da programlar yapılacak.