BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.067,96
HABER /  GÜNCEL

Dillerden düşmeyen Gülen komplosu

Ordudaki hataların üzerine gidilmesinin arkasında Gülen hareketi mi var? ABD'de gündeme ilişkin önemli bir toplantı vardı.

Abone ol

TSK'nın planları ortalığa saçıldı herkes organizasyonun başını merak ediyor.

Komplo teorilerinin gündemden düşmediği ülkemizde yaşanan son gelişmeleri Gülen hareketine bağlayanlar az da değil. İşte bu komplo teorisi bir toplantıda Amerika'da masaya yatırıldı.

ABD'nin başkenti Washington'daki Woodrow Wilson Center'da "Türk ordusunun rolü üzerinde kriz" konulu toplantıda konuşan Amerikalı uzmanlar, darbe dönemlerinin geride kaldığını söyledi.

Toplantıda Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanı Dr. Steven Cook ve Carnegie uzmanı Dr. Henri Barkey'e MHP İstanbul Milletvekili Prof. Mithat Melen eşlik etti.

KEMALİZM ESNEK DEĞİL

Türkiye'de sistemin "çatırdadığını" söyleyen Mithat Melen, "Eğer sistem çökerse herkes altında kalır." dedi.

Henri Barkey ise sistemin çatırdamasını kurucu ideoloji olan Kemalizm'in "esnek olmayışına" bağladı. Steven Cook ise Kemalizm'in artık "toplumun işine yaramayan" ve "meşruiyeti olmayan" bir ideoloji haline geldiğini kaydetti.

TOPLUM İLE ORDU ARASINDA KAVGA

Türkiye'deki son gelişmeleri "AK Parti ile ordu arasında değil, toplum ile ordu arasında bir kavga" olarak görmek gerektiğini söyleyen Barkey, Özal reformları sonucu Anadolu'da neşet eden "bağımsız" yeni işadamı elitinin ülkeyi dönüştürme kabiliyetine dikkat çekti. Toplumsal değişime ayak uyduramayan ordunun ise "en tutucu" kurum olarak kaldığını kaydetti.

"GELİŞMELERİ GÜLEN HAREKETİNE BAĞLAMAK, BASİT KOMPLO TEORİSİ"

Emniyet ve yargının bir kesimince ordudaki hataların üzerine gidilmesini sırf Fethullah Gülen sempatizanlarına bağlayanları delil göstermeye davet eden Henri Barkey, bu tür iddiaları "basit komplo teorileri" olarak nitelendirdi.

Şemdinli iddianamesini yazan Savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten menedilmesinden rahatsız çok sayıda genç savcı bulunduğunu söyleyen Barkey, emniyetle ordu ve ordu ile sivil istihbarat arasında ise öteden beri "kurumsal çatışmalar" bulunduğunu hatırlattı. Barkey, "Bu kurumsal çatışmaların belli bir grup oraları kontrol ettiği için yaşandığını söylemek akıl almaz bir şey. Hiçbir temeli yok. Gülen hareketine sempati duyan polisler var mıdır? Elbette. Ama olanların sebebi bu değil." şeklinde konuştu.

TARAF GAZETESİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Barkey, büyük gazetelere sızdırıldığı halde yayınlanmayan belgeleri basan Taraf gazetesinin Türkiye'yi "her şeyden daha çok" değiştirdiğini kaydetti.

ORDU ESKİSİ KADAR ETKİLİ DEĞİL

Steven Cook, asker içinde bölünmeler olduğunu ve Türkiye'de askeri darbe döneminin sona erdiğini söyledi. Bu görüşe katılma eğiliminde olduğunu söyleyen Barkey, "Ancak Türkiye'de yaratıcılık olan şeylerden biri, farklı darbe şekilleri bulunmasıdır." diye şerh düştü. Cook ve Barkey, ordunun dış politikanın şekillendirilmesinde eskisi kadar etkisi kalmadığı görüşünde de birleşti.

UZUN BİR SİVİLLEŞME SÜRECİ

Cook, Türkiye'deki iç kargaşanın ABD'nin "başına patlama" ve Türk siyasetini ve ekonomisini istikrarsızlaştırarak ABD'nin kritik dış politika konularında Türkiye'nin sunduğu "kaynakları" kullanmasını güçleştirme ihtimalinin Washington'da "uykudan uyandırma" etkisi yaptığını söyledi.
Türkiye'de "uzun bir sivilleşme" süreci yaşanacağını söyleyen Barkey, başka kriz dönemleri de olmasını öngörüyor. Barkey, mesela Ağustos'ta yapılacak Yüksek Askeri Şura'da Genelkurmay Başkanlığı için sırası gelen Org. Işık Koşaner'in terfi ettirilip ettirilmeyeceği konusunda da bir kriz çıkma ihtimaline işaret etti.