BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,63
ALTIN 2.957,07
HABER /  GÜNCEL

Dilipak'tan İstiklal Marşı çıkışı

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, katıldığı konferansın açılışının İstiklal Marşı ile yapılmasını eleştirdi.

Abone ol

Atatürk Üniversitesi 'Genç Vizyon' kulübünün düzenlediği 'Bin yıllık darbe 28 Şubat' adlı konferansa katılan gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, açılışın İstiklal Marşı ile yapılmasını doğru bulmadı.

'SİVİL TOPLANTILARDA OLMAZ"

Dilipak, "Bu tür sivil toplantılarda İstiklal Marşı okunmaz. Bayrak töreni, saygı duruşu filan da yapılmaz. Devlet başkanı, vali, ülkeyi ilgilendiren bir mesele varsa bu törenler yapılır" dedi.

Atatürk Üniversitesi 'Genç Vizyon' kulubünün Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Bin yıllık darbe 28 Şubat' konferansına gazeteci- yazar Abdurrahman Dilipak ile eşi Asiye Dilipak, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Yaylalı, Yakutiye Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Korkut, AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç ile çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansın saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlamasını eleştiren Abdurrahman Dilipak, 28 Şubat sürecini anlatırken bu konuya değinerek şunları söyledi:

"BAYRAĞA SAYGISIZLIK ANLAMINDA SÖYLENEN BİR SÖZ DEĞİL"

"O günlerin en belirgin toplantı düzenlerinden biri biraz önce yaşadığımız toplantı düzeniydi. İstiklal Marşı okunur, bayrak çekilirdi. 'Arz ederim' gibi kelimeler kullanılırdı. Aslında bu tür sivil toplantılarda İstiklal Marşı okunmaz. Bayrak töreni, saygı duruşu filan da yapılmaz. Eğer devlet başkanı, vali, ülkeyi ilgilendiren bir mesele varsa orada bu törenler yapılır. Dolayısıyla henüz kültür genlerimizde militarizm dönemine ait, darbe dönemine ait davarış formlarını koruyoruz. Bu bayrağa saygısızlık anlamında söylenen bir söz değil. Ama eğer zahmet eder internetten bayrak ve İstiklal marşı yasasını okursanız göreceksiniz ki bayrağın dekor olarak kullanılması 3 ay mahkumiyeti gerektiren bir suçtur. Bizim aslında marifet diye yaptığımız şeyler bazen bir suça da dönüşebilir. 28 Şubat'ı kınamanın bir faydası yok eğer onu bir davranış biçimine dönüştüremiyorsanız. O genleri hala üstümüzde taşıyoruz. Bu darbe genlerinden, üzerimizdeki baskılarından artık kurtulup sivil bir toplum olmayı başarmamız gerekiyor."

DİLİ ŞİŞTİĞİ İÇİN TUTUKLANMAKTAN KURTULDU

Konferasında 28 Şubat sürecine dair anılarını da anlatan Abdurrahman Dilipak, "28 Şubat'da bizim kurduğumuz Kudüs platformu bir toplantı düzenlemişti. Konuşmacı görevini de bana vermişlerdi. İşin ilginç yanı ben o toplantıyı sunamadım. Küçük dilimden ameliyat olmuştum. Bir gün öncesinde bir televizyon programına çıkarak konuşmuştuk. Dilim şişirek tahriş oldu. Benim yerime o toplantıya giden arkadaşlar, tutuklandılar. Ya bunların adaleti de öyle. Bu darbecilerden korkmamak gerikiyor. Onların elinde değil bu güç ve kuvvet" diye konuştu.