Erken seçim sonuçlarına ilişkin tahminlerini sıralayan Abdurrahman Dilipak, Saadet Partisi ve AK Parti arasında ittifak kurulamamasının sonuçları etkilemeyeceğini dile getirdi.
Abone olİNTERNETHABER.COM- Erken seçimde büyük yarışa girecek adaylar bugün netleşecek. Partilerin kesinleşmiş milletvekili aday listelerini bugün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etmesiyle, erken seçim için son kavşak dönülmüş olacak.
Peki partilerin aday listelerinde seçmeni bekleyen sürprizler neler? Aday listeleri seçmen eğilimlerini ve tercihlerini nasıl etkiler?
DİLİPAK'TAN ERKEN SEÇİM KEHANETLERİ
Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, erken seçim öncesi parti kulislerini, seçim sonuçlarına ilişkin öngörülerini ve genel seçim atmosferini değerlendirdiği bugünkü yazısında, bu seçimin bir önceki seçimin gölgesinde gerçekleşeceğini, adayların da buna paralel olarak belirleneceğini öne sürdü.
Sıralamanın değişmeyeceğini öngören Dilipak, "AK Parti 1., CHP 2., MHP 3., HDP 4. sırada olacak. AK Parti oyunu artırması, CHP’nin pozisyonunu koruması, MHP ve HDP’nin oy kaybetmesi bekleniyor. İlk 4 parti dışındakiler ciddi oy kaybı yaşayacak." dedi.
SP- AK PARTİ İTTİFAKI ÜZERİNE ÇARPICI ANALİZ
Ankara gündemini günlerce meşgul eden, çok tartışılan ve son olarak gerçekleştirilmeyeceği duyurulan 'Saadet Partisi (SP) ve AK Parti ittifakı' senaryolarına değinen Dilipak, "SP’nin AK Parti ile ittifak arayışları suya düştü. SP ve BBP ittifakı da olmayacak. Ayrı ayrı seçime girseler de üyelerinin bir kısmı sandığa gitmeyecek. Öte yandan bu seçmenlerin bir kısmı bir ittifak olsa da olmasa da AK Parti’ye gidecek. BBP’lilerden pek azı MHP’ye gidebilir. SP, AK Parti ile seçim ittifakı yapsaydı bile bir kısmı sandığa gitmeyecekti, yani AK Parti’ye oy vermeyeceklerdi.. Böyle bir ittifak SP için de ciddi sıkıntılara sebeb olabilirdi.. Erbakan’ın bu ittifakta yer alaması durumunda seçim sonrası AK Parti’de kalıp kalmaması, SP’ye geçip geçmemesi kendi içlerinde ciddi sıkıntılara sebeb olacaktı.. Eğer SP ve BBP hiçbir seçim ittifakına giremezlerse, geçen seçimdeki toplam %2’nin altına düşecektir. SP’nin AK Parti ile, BBP’nin MHP ile seçim ittifakı, daha önceki söylemleri ve angajmanları sebebi ile çok kolay gözükmüyordu, zaten daha ilk temastan sonra koptu. Bu saatten sonra SP’nin bir başka parti ile de ittifak kurması zor." ifadelerini kullandı.
İşte Dilipak'ın o değerlendirmelerinden kritik satırlar:
"MHP VE BBP'DEN AK PARTİ'YE YÖNELİŞ"
MHP ve BBP’den AK Parti’ye büyük bir yöneliş var. Türkeş ve Topçu zaten şu anda bakan. Sedat Peker de AK Parti’ye yakın. Hatta birçok eski ülkücü, eski reislerin çoğu bugün AK Parti’ye daha yakın.
"AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLİR"
AK Parti bu seçimde, özellikle MHP ve HDP’nin kazandıkları bölgelerde, bu partilerin oy kaybı sebebi ile kaybedecekleri her sandalyenin gideceği tek adres var, o da AK Parti. Yani AK Parti eski oyunu alsa bile HDP ve MHP’deki kayıplar sebebi ile AK Parti tek başına iktidar olabilir.
HDP ve MHP’den biri barajı aşamazsa AK Parti tek başına referandum çoğunluğuna ulaşması mümkün, her ikisi birden baraja takılırsa, AK Parti anayasal çoğunluğa ulaşır.
MHP ve HDP barajı sınırda geçerse, AK Parti yine tek başına referandum çoğunluğuna ulaşabilir. Zaten AK Parti 30 kadar seçim bölgesinde birkaç bin oy farkı ile 30 kadar milletvekili kaybetti. Hatırlarsanız geçen seçimde büyük bir iptal vardı. İptaller büyük ölçüde AK Parti’den oldu. Bu iptalleri makul seviyeye çekin yine AK Parti tek başına iktidar olur.
SEÇİME KATILIM DÜŞEBİLİR
Seçime katılım düşebilir. Bu biraz seçim güvenliğine, seçim ittifakı ve aday profiline bağlı.
Son yaşanan terör olayları sonucu HDP’nin ciddi oy kaybına uğraması bekleniyor.. Paralel yapıda da bu süreçte ciddi bir çözülme sözkonusu.. En azından Paralelcilerin media desteği, STK desteği ya da mali desteği geçen seçimdeki gibi olamayacak..
"DOĞAN MEDİA DA YAŞANANLARDAN SONRA AYAĞINI DENK ALACAKTIR"
Aynı şekilde Doğan media da yaşananlardan sonra ayağını denk alacaktır. Eskisi kadar rahat HDP propogandası yapamayacaklar.. MHP ile kol kola girme konusunda da birileri çok fazla istekli olmayacaktır.
"CHP'NİN DE İŞİ ZOR..."
Aslında CHP’nin de işi zor ama, AK Parti dışında birilerinin gidecek başka kapıları olmayınca elleri mahkûm.. Ya CHP’ye gidecekler ya da sandığa gitmeyecekler.. CHP bir yandan oy kaybederken bir yandan HDP’deki ödünç oylarını alarak durumu idare edecekler.. Yani Teşvikiye, Ulus, Moda cemaati, yani ekonomik ilişkilerinde kapitalist, siyasi ilişkilerinde solcu, ideolojik olarak laikçi, kemalist beyaz Türkler CHP’ye kısmen geri dönecekler.. Bir kısmı sandığa gitmeyebilir bu arada..
"SİYASİ KRİZE EVET DER GİBİ HDP'Lİ OLDULAR..."
Bu takım aslında HDP’li değildi. AK Parti’ye düşmanlıkları sebebi ile, AK Parti’den kurtulmak umudu ile, ülkede terör, ekonomik ve siyasi krize evet der gibi HDP’li oldular.. Gezici romantikler ise, Kürt sorununun, şiddet yolu ile değil, siyasi yolla çözümü için HDP’ye oy verdiler ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Dağda silahı bırakıp, düz ovada siyasete “evet” derken, kır gerillalarının şehir gerillasına dönüşeceğini düşünmediler ve olan oldu. Şimdi korktular. Eldeki bir kuş, şimdi onlar için daldaki 5 kuştan daha değerli. Bunun farkına vardılar. Bu kez kendi kaybedecekleri şeyleri hatırlayıp, ona göre düşünmeye başladılar. Bu kötü gidişten kendilerini HDP ve CHP’lilerin kurtaramayacağını gördüler. Ucu kendilerine dokunmaya başladı çünkü.
Hele bayram geçsin, sonrasına ilişkin tekrar değerlendiririz.