BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,97
ALTIN 2.801,80
HABER /  GÜNCEL

Dilipaka Sezer cezası

Vakit Gazetesi Yazarı Dilipak'a Cumhurbaşkanı Sezer'e hakaretten hapis cezası verildi

Abone ol

Anadolu'da Vakit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak, bir yazısında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e hakaret ettiği suçlamasıyla yargılandığı davada, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Dilipak'ın cezası 10 bin 500 YTL para cezasına çevrildi. Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Abdurrahman Dilipak ile avukatı katıldı. Duruşmada, mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Dilipak hakkında 5237 sayılı TCK'nın 299/1, 2 ve 3. maddeleri uyarınca kamu davası açıldığını, ancak sanığın 10 Temmuz 2005 tarihinde Anadolu'da Vakit gazetesinde yayınlanan yazı içerisinde eleştiri amacıyla düşüncesini açıklamasının fikir ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Savcı, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Dilipak'ın beraatine karar verilmesini istedi. Abdurrahman Dilipak da yazılı olarak mahkemeye sunduğu savunmada, başka yazarların yazıları ile Yargıtay ve AİHM kararlarından örneklere yer vererek, beraatini istedi.

Duruşmaya ara veren mahkeme, Dilipak'ı Cumhurbaşkanı'na basın yoluyla hakaret suçundan 5237 sayılı TCK'nın 299 maddesi uyarınca 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Suçun alenen ve basın yoluyla işlenmesi nedeniyle cezayı altıda bir oranında artırarak 1 yıl 2 ay hapis cezasına çeviren mahkeme, bu cezayı Dilipak'ın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 11 ay 20 gün hapse indirdi. Mahkeme bu cezanın 10 bin 500 YTL adli para cezasına çevrilmesini kararlaştırdı.