BIST 9.233
DOLAR 34,49
EURO 36,59
ALTIN 2.917,78

Dikkat! Yararlı diye sık tüketiyor olabilirsiniz ama...

Dikkat! Yararlı diye sık tüketiyor olabilirsiniz ama...

Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğiniz birçok yiyeceğin aslında vücudunuza bilmediğiniz şekilde zarar verebileceğini biliyor musunuz? Özellikle porsiyon sınırı konmadan tüketilen bu yiyeceklere oldukça dikkat etmek gerekiyor.

Dikkat! Yararlı diye sık tüketiyor olabilirsiniz ama...

Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz yiyecekleri tüketirken bazen aşırıya kaçabiliyoruz. Ancak porsiyon sınırı ve kalori hesabı yapmadan yediğimiz bu besinler vücudumuzda tam tersi zararlı bir etki yaratabiliyor.Bu zararların en önemlileri, çeşitli rahatsızlıklar ve kilo.Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için veya can sıkıntısından yenilen atıştırmalıklar da sağlığımızın gizli düşmanları haline gelebiliyor. Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, yararlı diye tükettiğimiz fakat tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gereken besinleri açıklayıp,uyarıyor:

Dikkat! Yararlı diye sık tüketiyor olabilirsiniz ama...

MEYVE: Meyve: Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, ayrıca çok iyi antioksidanlardır. Değişen oranlarda A ve C vitamini içerirler. C vitamini, vücudun kendini hastalıklara karşı koruması ve başka vitamin, minerallerin emiliminde etkindir. Günlük C vitamini ihtiyacı erişkinler için 60, gebelikte 80-90, sigara içen bireyler için ise 100-200 miligramdır. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için tüketilen fazla meyve ve meyve suyu tüketiminin hastalıklardan korunmaya etkisi olmayacaktır. Çünkü vücuda alınan daha fazla C vitamini depolanmadan, idrarla atılmaktadır. Bu sebeple C vitaminini daha fazla almak için meyve tüketimi (portakal, mandalina, ananas, kivi gibi) artırılmamalıdır.

Dikkat! Yararlı diye sık tüketiyor olabilirsiniz ama...

Yeterli miktarda yendiğinde sağlıklı besin grubu olan meyveler, fazla tüketildiğinde içerdikleri meyve şekeri sebebiyle kilo artışına neden olabilmektedir. Günlük meyve tüketimi 3-5 porsiyon olarak sınırlandırılmalı, kabuklu tüketilebilenler kabuklu tüketilmeli, meyve suyu olarak tüketiminden kaçınılmalıdır.

Dikkat! Yararlı diye sık tüketiyor olabilirsiniz ama...

KURU BAKLİYATLAR: Fasulye, mercimek, nohut, en çok tüketilen bakliyatlardır. Posa değeri yüksek ve sağlığa oldukça faydalı bir aile olan bakliyatlar, en önemli bitkisel protein kaynağı sınıfında yer alırlar ve hayvansal proteinlerin içerdiği kolesterolü içermezler. 100 gram kuru baklagil yaklaşık olarak; 25 gram protein, 5 gram lif, 1,5 gram yağ içerir. Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Tüketilirken dikkat edilecek husus ise porsiyonudur.