BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Sizinde borcunuz çıkabilir

Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, sürpriz borçlara karşı tüketicileri uyardı

Abone ol

Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek , önceden sabit telefon abonesi, GSM abonesi, banka kredi kartı veya mevduat hesabı müşterisi ve daha birçok türden abonelik hizmeti alanların yıllar sonra karşılarına beklemedikleri bir anda sürpriz borçların çıkarıldığını söyledi.

HACİZ TEHDİDİ YAPILIYOR

Bu borcun, 'kırıntı borç bakiyesi' olarak adlandırıldığını belirten İmrek, "Telefon abonesi iken bir şekilde hattının kapama işlemini yapmış bir tüketiciyi 10-12 yıl sonra şirketin hukuk servisi arayarak borcunun bulunduğunu, derhal 3 gün içinde ödenmesinin gerektiğini, aksi takdirde evine haciz getirileceği tehdidi yapılmaktadır. Bunu bankacılık, iletişim, internet sağlayıcısı firmalar ile taksitli alışveriş yapan firmalar da yapıyorlar" diye konuştu.

İmrek ayrıca, icraya intikal etmeden, tüketiciden bir de avukatlık ücreti eklenerek, söz konusu avukatların tüketiciden bunu tahsil etmeye çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

BORÇ 17 YILDA 1500 TL OLDU

İmrek, 17 yıl önce Düzce'deki sabit telefon hattını kapatarak İstanbul'a taşınan bir vatandaşa 1500 lira borç çıkarıldığını ve avukatlık ücreti talep edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Avukatlık Kanunu'na göre mahkemenin gerekçeli kararında avukata vekalet ücreti takdir edilmesi söz konusudur. Yasal dayanağı olmadan avukatlık ücreti alınamaz. Kaldı ki sözleşmenin feshi ve aboneliğin sonlandırılmasında içeride neden bakiye kırıntısı tutulmaktadır? Bir sonraki ay fatura çıkabileceğini sözlü olarak söylemesine ve adres değişikliği olmamasına rağmen neden fatura tahakkuku yapılmamaktadır? Abone Mernis sisteminde kayıtlı olmasına rağmen, yıllar sonra neden borçlu olduğu bilgisi sözlü veya mesaj olarak verilmektedir?

Abone borçlu ise neden aboneye yazılı bildirim gönderilmemektedir? Abonelik iptali veya bankacılık hizmetinin sonlandırılması sonrasında aboneye/tüketiciye yazılı olarak iptal işleminin yapıldığı bilgisinin verilmesi yasal emir olmasına rağmen neden yapılmamaktadır? Zaman aşımı süresi 10 yıldır. Neden bu süre beklenmekte ve daha fazla yıl geçtikten sonra alacak takibi yapılmaktadır?"