İranlı araştırmacılara göre çok sıcak çay içmek ösofagal (yemek borusu) kansere yakalanma riskini artırıyor.
Abone olAvrupa ve Amerika'dan ziyade doğu ülkelerinde daha sık görülen yemek borusu kanserinin sebebi olarak hepimizin içmekten büyük keyif aldığı çay gösteriliyor.
British Medical Journal'da yayınlanan bir araştırmaya göre çoğumuzun her gün en az 1 bardak içtiği çay, 70 derece dolaylarında ve kanser riskini defalarca artıracak türde.
Batılıların içerisine süt katarak içmeyi tercih etmesi bu riskin azalmasını sağlıyor. Soğuyan çay yemek borusuna zarar vermiyor ve kanser riski taşımıyor.
Yemek borusu tamamen kaslardan oluşan bir organ ve yiyeceklerin mideye ulaşmasını sağlıyor. Sıcak içilen çay bu kasları zedeliyor ve dokusunu bozarak kansere neden olabiliyor.
Yemek borusu kanserine neden olan diğer ikili ise tahmin ettiğiniz üzere alkol ve sigara. Ancak Avrupa'da bu maddelerin kullanımının, ülkemizden ve Doğu ülkelerinden fazla olmasına rağmen yemek borusu kanseri görülme sıklığı çok daha az. Bu nedenle uzmanlar, doğu ülkelerindeki kanser oranının yüksek olmasında çayın etkili olduğunu savunuyor.
Her yıl dünya üzerinde 500 binden fazla insan yemek borusu kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.