BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,30
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Kurban eti sizi zehirleyebilir

Hayvanların hastalıklı akçiğer ve karaciğerlerinin, "hidatik kist" hastalığının önlebilmesi için tüketilmemesi, köpeklerin bile ulaşamayacağı şekilde gömülmesi gerekiyor.

Abone ol

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, "hidatik kist"in hayvanlardan insanlara geçen parazitten kaynaklanan bir hastalık olduğunu söyledi.

Karaciğer ve akciğere yerleşen kistin zamanla büyüdüğünü ve yerleştiği organa göre tahribata yol açtığını ifade eden Bilir, insanlar tarafından yenmeyen, kist taşıyan hastalıklı karaciğer, akciğer veya başka organların, kontrolsüz şekilde ortalığa atılması halinde, bunların köpekler tarafından tüketilebileceği uyarısında bulundu.

KÖPEKLERE BİLE YEDİRMEYİN

Bilir, şöyle devam etti:

"Bu şekilde kist içinde canlı durumda olan etken, köpeğe geçer. Hastalık etkeni, köpeğin dışkısı ile etrafa yayılır. Otlar üzerine bulaşmış olan etken, koyun ve sığırlar tarafından otlarla birlikte alınır ve hayvanın ciğerine yerleşen etken orada kist oluşumuna neden olur.

Böylelikle otobur hayvanlar ve köpek arasında bir hastalık zinciri oluşur. Hastalık etkeni köpeğin dışkısından köpeğin vücudunun çeşitli yerlerine ve tüylerine bulaşabilir, bu yolla köpeklerle oynayan çocuk ve yetişkinlere de bulaşabilir ve insanda da aynı şekilde karaciğer ve akciğerde kist oluşumuna neden olur."

HASTALIKLI CİĞER VE ORGANLAR İMHA EDİLMELİ

Kesimevlerinde kesilen hayvanların hastalıklı ciğer ve diğer organlarının uygun şekilde yok edildiğini vurgulayan Bilir, günlük tüketim için alınan etlerde bu riskin olmadığını söyledi.

Kurban Bayramı'nda da mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlıkların alınması gerektiğine işaret eden Bilir, "Veteriner kontrolü olmaksızın çok sayıda koyun ve inek kesimi yapılabilir. Bu hayvanların bazılarında kist hastalığı olabilir. Hastalıklı ciğer ve diğer organlar uygun şekilde yok edilmez ve köpeklerin ulaşabileceği şekilde ortalığa atılırsa bu durum kist hastalığının yayılması bakımından tehlike yaratır" dedi.

Bilir, hidatik kist hastalığının oluşumunu önlemek için kistli organların toprak altına derin olarak gömülmesi, köpeklerin organlara ulaşmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti. Bulaşmayı önlemek için kistli organların yakılmasının da alternatif yöntem olduğunu dile getiren Bilir, sokaklarda sahipsiz ve başı boş köpeklerin olmasının, bulaşma zinciri bakımından risk oluşturduğunu bildirdi.