BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Dikkat kriz geliyor

Sinan Aygün''Çok büyük bir kriz geliyor ve bunun altından çok zor kalkarız'' dedi.

Abone ol

Aygün, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Maliye Kulübü tarafından düzenlenen ''Maliye Kongresi''ne katıldı. Sinan Aygün, burada yaptığı konuşmada, IMF'nin İngiltere, Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelere gitmeyip, Etiyopya, Irak, Kenya, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Zambia ve Türkiye gibi ''ya sömürü ülkelerine ya da sömürülmeye uygun ülkelere giderek programlar uyguladığını'' savundu.

IMF programlarını uygulayan 89 ülkeden 32'sinin ekonomisinin tamamen battığını, diğerlerinde ise yoksulluğun artmasıyla halk ayaklanmalarının yaşandığını ve diktatörlüklerin kurulduğunu ileri süren Aygün, ''Gelişmiş ülkeler neden IMF programları uygulamıyor? IMF bünyeye bakmadan herkese her zaman aynı ilacı veriyor ve (Maşallah) dedikleri ayağa kalkmıyor'' diye konuştu.

5 yıldır ''toplam enflasyonun yüzde 65 seviyesinde bulunmasına karşın dolar fiyatının 5 yılda hemen hemen hiç değişmediğini'' kaydeden Aygün, doların şu anda 2,144 YTL civarında seyretmesi gerektiğini iddia etti.

İşsizlik oranları, cari açık, büyüme rakamları, sanayi üretimi, iç ve dış borçlar gibi rakamlara bakıldığında tablonun hiç de iç açıcı olmadığını ifade eden Aygün, ''Rakamlar, daha önceki krizlerden daha kötü. Çok büyük bir kriz geliyor ve bunun altından çok zor kalkarız'' dedi.

Önceki gün açıklanan milli gelir rakamlarının da gerçekçi olmadığını savunan Aygün, şunları kaydetti:

''Dolar olması gereken seviyesinde hesaplandığında milli gelirin açıklandığı gibi 5 bin 8 değil, 3 bin dolarlar seviyesinde olduğu görülecektir ki burada büyük çarpıklık da vardır. Nüfusun yüzde 20'si gelirin yüzde 80'ini, yüzde 80'i ise yüzde 20'sini yiyor. Bu çarpıklıklar, IMF'nin bize dayattığı programların sonucudur. IMF'yi kovup bağımsız ekonomi politika yürütmeliyiz.''


PROF. DR. TURGAY BERKSOY

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Berksoy ise hükümetin yürüttüğü IMF programı çerçevesinde kamu açıklarının, özellikle de bütçe açıklarının azaldığını, enflasyonda hedeflerin ötesinde bir düşüş gerçekleştirildiğini, borç stoklarının milli gelirdeki payının azaldığını, milli gelirin hedeflerin üzerinde yükseldiğini söyledi.

Programın olumlu sonuçlarının yanında bazı bedellerinin de olduğunu, hiçbir ekonomik iyileştirme programının bedelsiz yürümeyeceğini kaydeden Berksoy, bunların başında işsizlik oranlarında artışın geldiğini dile getirdi.

Programı yürütmede bazı risklerin de bulunduğuna dikkat çeken Berksoy, şöyle konuştu:

''Hükümet IMF'ye verdiği sözleri yerine getirmeyebilir. Vergi indirimleri bütçe dengelerine zarar verebilir ki IMF, son vergi indirimlerinden hoşnutsuz. Hükümetin seçimleri erkene alması program hedeflerine zarar verebilir. Toplumsal gerginlikler yaşanabilir. Amerikan Merkez Bankası dolar faizlerini beklenenden daha fazla ve hızlı artırabilir. Petrol fiyatları daha da yükselebilir. AB müzakere sürecinde olası sorunlar yaşanabilir. İran, Irak ve Suriye gibi komşulardaki istikrar bizi de olumsuz etkileyebilir. Uluslararası terör hareketleri görülebilir. Beklenmeyen uluslararası kriz yaşanabilir. Bütün bunlar programa yönelik tehditlerdir.''