BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! KGSye yüklü zam geliyor

OGS'nin yaygınlaşmasına sağlamak amacıyla Kartlı Geçiş Sistemi'ne yüklü miktarda zam yapılacak.

Abone ol

Ulaştırma Bakanlığı, köprü ve otoyollarda kullanılan Otomatik Geçiş Sistemi'ni (OGS) daha da yaygınlaştırmak için, Kartlı Geçiş Sistemi'ne (KGS) zam yapmaya hazırlanıyor

Ulaştırma Bakanlığı'nın böyle bir karar almasının altında, OGS'ye göre daha ucuz olan KGS'nin tercih edilmesi yatıyor. Oysa Ulaştırma Bakanlığı, sürücülerin köprü ve otoyollarda hiç beklemeden geçişini sağlayan OGS'yi kullanmalarını istiyor. Zira, Otomatik Geçiş Sistemi'ni kullanan araçlar, köprü ve otoyol bankolarında hiç duraksamadan geçiyor. OGS'nin avantajlarına karşın, sürücülerin tercihi daha ucuz olan KGS oluyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Bakanlık, köprülerdeki kuyruklara son verebilmek için yeni bir düzenlemeye gidecek. Düzenleme, KGS'nin fiyatının OGS'ye yakın bir fiyata çıkarılmasını öngörüyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, fiyatlarda ayarlama yapılacağını doğruluyor. KGS ucuz olmasına karşın, OGS'nin daha avantajlı olduğunu belirtiyor. Bakan Yıldırım, OGS ile KGS arasındaki farkı şöyle açıklıyor: "KGS'de kartı okutmak için 30 saniye bekliyorsunuz. O arada çalışan arabanın egzozu çevreye zarar veriyor. Arabanın o sürede gişede kalması trafiği olumsuz etkiliyor. Bu etkiler düşünüldüğünde OGS daha avantajlı olarak öne çıkıyor." OGS'yi yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Yıldırım, "KGS kullanımı artıyor. OGS artmıyor. KGS niye artıyor? Çünkü daha ucuz. Biz, OGS kullanımının artmasını istiyoruz. Bunun için KGS fiyatlarında ayarlama yapabiliriz." diye konuştu.

Araçların köprü ve otoyol gişesinden durmadan geçişini sağlayan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Kartlı Geçiş Sistemi'ne (KGS) göre daha pahalı. Bazı bankalarda satışı yapılan OGS cihazını Ziraat Bankası 40 dolardan, Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıflar Bankası 40 TL'den satıyor. OGS hesabına en az 26 TL'lik yükleme yapılıyor. OGS için vatandaşlar her ay 1 TL kullanım ücreti ödüyor. Yani otomobili olan bir vatandaş OGS alırken en az 67 TL ödeme yapmak zorunda. Oysa KGS için kart ücreti 1 ile 3 TL arasında değişiyor. İlk alındığında 30 TL'lik yükleme yapılıyor. Yani KGS OGS'nin yarı fiyatında. Bu nedenle vatandaşlar daha çok KGS'yi tercih ediyor. KGS ile gişelerden geçerken vatandaşlar durup, KGS kartını okuyucuya yaklaştırmak zorunda. Bu da trafikte duraklama ve sıkışıklığa sebep oluyor. KGS ve OGS kullanan vatandaşlara, otoyol ve köprü geçişlerinden nakit para kullananlara kıyasla yüzde 20 indirim uygulanıyor.