BIST 9.460
DOLAR 34,54
EURO 36,10
ALTIN 3.008,92
HABER /  SAĞLIK

Dikkat! Havuzlarda enfeksiyon kapmayın

DENİZLİ'de Acıpayam Devlet Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Opr.Dr. Kemal Yayla, yaz aylarında serinlemek ve tatil için girilen yüzme havuzlarında hijyen kurallarına dikkat edilmezse ciddi enfeksiyonlarla karşılaşılabileceğini söyledi.

Abone ol

Yaz aylarında viral göz enfeksiyonlarının arttığını, en önemli bulaşma yolunun yüzme havuzları olduğunu belirten Acıpayam Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı  Opr. Dr. Kemal Yayla, iyi klorlanmayan ve temizlenmeyen havuzların mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşturduğunu söyledi. Yaz mevsiminin gelmesiyle yüzme havuzları ve sahillerin serinlemek isteyenlerin en çok tercih ettiği yerler olduğunu söyleyen Yayla, "Fakat iyi temizlenmeyen ve klorlanmayan havuzlar, aynı zamanda gözlerde hastalık yapıcı birçok mikroorganizmanın da barınağı haline gelmektedir. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma, batma, sulanma, bulanık görme, ışığa hassasiyet gibi belirtiler veren göz enfeksiyonları her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ancak çocuklar bu durumdan daha çok etkilenmektedirler. Kimi hastalarda bu belirtilerin bazıları hafif derecede ortaya çıkabilirken, kimilerinde ise tüm belirtiler ağır bir tabloyla karşımıza çıkmaktadır. Bu mikropların en önemli özelliği çok bulaşıcı olmalarıdır" dedi.

Havuz suyundan bulaşan ve tatil keyfini bozabilecek göz enfeksiyonlarından, bazı önlemler alınarak korunabileceğini söyleyen Yayla, "Havuz gözlüğü kullanmak en iyi korunma yöntemidir. Serinlemek için doğru oranda klorlanan, mikrobik analizleri düzenli yapılan, berrrak görünümlü, hijyen kurallarına uyulan havuzların tercih edilmesi bu enfeksiyonlardan korunmanın bir diğer yoludur. Eğer lens kullanılıyorsa, havuza girmeden önce lensin çıkarılması gerekir. Yanlışlıkla lens ile havuza girildiyse, lens hemen çıkarılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Eğer gözde bir enfeksiyonun ortaya çıkmaya başladığı düşünülüyorsa en kısa zamanda bir göz doktoruna muayene olunmalıdır. Tatil devam ediyorsa, göz enfeksiyon belirtileri varken tekrar havuzu kullanmak  hem kişinin kendi sağlığı hem de diğer kişilerin göz sağlığı için sakıncalıdır" diye konuştu.

Yüzme havuzlarındaki klor düzeyinin fazlalığı sebebiyle, mikrobik göz hastalıklarıyla karışabilecek bir diğer durumun  göz irritasyonu olduğunu söyleyen Opr.Dr.Kemal  Yayla, "Daha çok gözlerde kızarıklık, batma ve yanma belirtileriyle göz  kliniklerine başvuran bu hastaların tedavisinde,  öncelikle klorun göz yüzeyinden yıkanması, sonrasında da suni gözyaşı gibi damlalarla göz yüzeyindeki hasarın azaltılması yoluna gidilmektedir. Bazı kişilerde ise deniz suyu, klora bağlı göz irritasyonuna benzer belirtilere neden olmaktadır. Deniz suyundaki tuz miktarının fazlalığı, hassas gözlerde kızarıklık ve yanma şikayetlerine yol açmaktadır. Önlem olarak, deniz gözlüğü kullanmak ve uzun süre denizde kalmamak gerekir" dedi.