BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,78
ALTIN 2.961,53
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Grip salgını geliyor

Grip ve soğuk algınlığı önümüzdeki günlerde başlıca problemlerimizden biri olacak. Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, yaklaşan tehlike için çözüm önerilerini sıraladı..

Abone ol -Bütün gün yattım
-Her yerim dökülüyor
-Burnum sular- seller gibi akıyor
-Başım ağrıdan çatlıyor...


Önümüzdeki aylarda yakın çevremizdeki insanlardan bu tür yakınmaları duyacağız…

Grip salgınlarının kapımızda olduğu bu günlerde, grip ve soğuk algınlığı başlıca problemlerimizden biri olacak. Dersleri kaçırmamıza, işten uzaklaşmamıza ve sosyal hayattan mahrum kalmamıza neden olan grip ve soğuk algınlığı hayatımızı olumsuz yönde etkileyecek... Bu hastalıklar nedir? Nasıl bulaşır? Korunma ve tedavisi nasıl gerçekleşir? Grip ve soğuk algınlığı konusunda, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp fakültesi KBB Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu’na merak ettiğiniz soruları sorduk…

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Grip ve soğuk algınlığına virüsler neden olur. Bu virüslerin sayısı 200’den fazladır. Grip ve soğuk algınlığı; ateş, titreme, hastalık hali, bitkinlik, baş ağrısı ve şiddetli acı ve ağrılarla aniden başlar. Bu belirtilere, nezle benzeri burun akması, göz sulanması ve boğaz ağrısı, iştahsızlık, kulaklarda tıkanıklık ve basınç hissi gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Grip ve soğuk algınlığının mevsimi ne zamandır?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Grip ve soğuk algınlığı, genellikle sonbahar ve kış aylarında salgınlar yapabilmekle birlikte, her mevsimde görülmektedir.

Grip ve soğuk algınlığı nasıl bulaşır?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Grip ve soğuk algınlığı, hastalığa yakalanmış kişinin hapşırma veya öksürme ile havaya verdiği, iki saat boyunca havada kalabilen su damlacıklarının içindeki virüsün, sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşır. Öpüşme, yakın mesafeden konuşma ve kişisel eşyaların birlikte kullanılması da hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Bu yüzden birbirine yakın çalışanlar veya okullardaki çocuklar özellikle risk altındadır.

Grip ve soğuk algınlığı kimler için daha risklidir?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Kronik kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve şeker hastalığı olanlar, gebeliğin son üç ayında bulunanlar, yaşlılar, sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, askerler, sık seyahat eden kişiler ve kalabalık ortamlarda bulunanlar, kısaca toplumun büyük bir bölümü yüksek risk grubundaki kişilerdir. Yüksek risk grubundaki kişiler, tam koruma sağlaması kesin olmamakla birlikte sonbahar başında aşılanmalıdır.

Grip ve soğuk algınlığı tedavisi nasıldır ?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu :
Grip ve soğuk algınlığının tedavisi ateş, baş ağrısı, kırgınlık, bitkinlik, burun tıkanıklığı ve akıntısı, aksırık, öksürük, rahat nefes alamama gibi hastayı çok rahatsız eden ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren belirtilerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir.

İlk belirtiler sırasında pek çok kişi hekime gitmek yerine antibiyotik kullanır. Bu doğru bir yaklaşım mı ?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Grip ve soğuk algınlığı virütik hastalıklar olduğundan, tedavilerinde antibiyotik kullanımı etkisizdir. İlk aşamada hastalık belirtilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik ilaçlar kullanılabilir. Ancak hastalık sırasında gelişen orta kulak iltihabı, sinüzit, tonsillit gibi ikincil enfeksiyonlarda düzenli antibiyotik kullanımı önerilebilir. Bu nedenle öncelikle hekim teşhisi çok önemlidir.

Tedavide nelere dikkat etmeliyiz ?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu :
Belirtilerin ortadan kaldırılması için kullanılan ilaçlar, hastanın yaşam kalitesini artırır ve hastalık döneminin daha rahat geçirilmesini sağlar. Bu amaçla, görülen tüm belirtilerin ortadan kaldırılması için etkili maddeleri bir arada içeren kombine ilaçlar kullanılabilir. Tıbbi tedavinin yanı sıra istirahat ve özellikle bol sıvı alımı da tedaviye yardımcı olur.

Grip ve soğuk algınlığı konusunda uygulanacak, sizin önerdiğiniz başka yöntemler var mı?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Özellikle grip ve soğuk algınlığında kullanılan antigribal ilaçlar, hastalığın daha kolay atlatılmasını sağlıyor. Sıcak su içerisinde karıştırılarak kullanıldığı taktirde hastayı daha da rahatlatıyor. Grip ve soğuk algınlığında bilindiği gibi bol sıvı tüketilmesini öneriyoruz.

Bu tip ilaçlardan, çok sık kullandığımız Tylol Hot hakkında bir takım söylentiler duyduk. Tylol Hot hakkında çıkan “Şeker Hastalarına zararlıymış” ,“Amerika’da yasaklanmış” ,”Kalp krizine neden oluyor” gibi söylentilerin aslı var mı? Bu konuda sizin yorumunuzu alabilir miyiz?

Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu : Tylol Hot’ı bir doktor olarak ben de hastalarıma grip ve soğuk algınlığında sıklıkla öneriyorum. Bu asılsız haberleri ben de duydum ve medyadan takip ettim. Hastalarım da bu tip sorular sordular ve yalan yanlış haberlerin halkımızı nasıl da yanlış yönlendirebileceğini ve toplum sağlığını nasıl olumsuz etkileyebileceğini yakından yaşadım. Bunları, gerçekten hiçbir dayanağı olmadan söylenmiş sözler olarak yorumluyorum.

Grip ve soğuk algınlığında kullanılan ilaçlardan ciddi yan etkiler beklemiyoruz. Doktorunuzun önerdiği ölçüde kullanırsanız doğru tedavi uygulanmış olur. Ayrıca Tylol Hot’ın şeker hastalarına yönelik Tylol Hot D formu olduğu için şeker hastalarına bu formu öneriyoruz. O nedenle Tylol Hot şeker hastaları için sakıncalı haberi oldukça komik.

“Amerika’da yasaklanmış” iddiasına gelince, Amerika’da aynı etken maddeler ile üretilen başka antigribal ilaçlar var. Hiçbiri için herhangi bir özel kısıtlama ya ada kullanımdan kaldırılma söz konusu değil. İnsan sağlığına hizmet etmeyi ilke edinmiş bir hekimler olarak bu tip asılsız söylentiler bizleri üzüyor.