BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  SAĞLIK

Dikkat! Beyazlatıcı macunlar mı bol su mu?

İlaç, sigara, çay, kahve, kola gibi yiyecek ve içeceklerin dişlerin renklenmesine neden olurken, bunun için kullanılacak beyazlatıcıların daha çok renklenme ve aşındırma yapabileceği belirtildi.

Abone ol

İSTANBUL Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Zeki Koyuncuoğlu, diş beyazlatmada ağzı bol su ile ağzı çalkalamanın daha etkili ve daha sağlıklı bir yöntem olacağını söylüyor.

Dişlerimiz yapısal, ilaç kullanımına bağlı ya da alışkanlıklarımıza ve tükettiğimiz gıdalara bağlı olarak renklenebilir. Dış kaynaklı renklendirici ürünlerin başında sigara geliyor. Ayrıca çay, kahve,  kola ve kırmızı şarap gibi içecekler de dişlerde renklenmeye yol açabilir. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Zeki Koyuncuoğlu, dişlerde doğuştan ya da hatalı /aşırı antibiyotik kullanımına bağlı lekelenmelerin diş beyazlatma ya da dolgu uygulamaları gibi girişimsel işlemler ile tedavi yapılabildiğini belirtirken, tüketilen gıdalardan ya da nargile/sigara gibi tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak sonradan renklenen dişlerin temizliğinin ise diş hekimleri tarafından yapılması gerektiğine işaret ediyor. Yrd. Doç. Dr. Koyuncuoğlu, bu işlemin ardından hastaların evde doğru ve yeterli ağız bakımı uygulamaları ile bu durumu korumalarının öneminin altını çiziyor.

BEYAZLATICILAR DAHA FAZLA RENKLENDİRİYOR

Beyazlatıcı ya da leke çıkarıcı diş macunlarının da zaman zaman kullanılabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Koyuncuoğlu, ancak bu tip diş macunlarının uzun süre boyunca kullanılmaması konusunda uyarıyor: “Yapılan bir araştırmada piyasadaki beyazlatıcı bir diş macununun hem renklenmeyi uzaklaştırmada başarısız olduğu hem de suyla yapılan fırçalamaya göre daha fazla renklenme oluşturduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, bu macunlar bir süre sonra dişte aşınmalara veya çizilmelere neden olabilir. Bu da dişin daha kısa sürede renklenmesine sebep olur.”

ÇOCUKLARDA RENKLENMENİN NEDENİ ARAŞTIRILMALI!

Çocukların dişlerinde görülen renklenmelerin nedenlerinin ise farklılık gösterdiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Koyuncuoğlu, “Bebeklik ve erken çocukluk döneminde düzenli ilaç kullanıma bağlı (antibiyotikler, demir içeren vitamin şurupları gibi) lekeler oluşabilir. Ancak bunların diş çürüğü başlangıcında izlenen renklenmeler ile karışmaması için bir diş hekimine başvurularak sebebinin araştırılması gerekmektedir” uyarısında bulunuyor.

Yrd. Doç. Dr. Cenker Zeki Koyuncuoğlu, dişlerin fırçalanmaması ve diş aralarının temizlenmemesinin diş ve diş eti hastalıklarına yol açtığına dikkat çekerken, diş fırçalamanın ve ara yüz fırçası/diş ipi kullanımının yerini başka hiçbir uygulamanın tutamayacağının altını çiziyor ve ekliyor: “Dişlerimiz özellikle gece yatmadan önce olmak üzere günde iki defa fırçalamamız yeterlidir. Ancak diş fırçamız yanımızda değilse ve dişlerimizi fırçalayamayacağımız bir ortamdaysak ağzımızı mutlaka bir bardak su ile çalkalamamız veya tüketilen son gıda olarak beyaz peynir yememiz dişlerimizin sağlığı açısından önem arz etmektedir.”