Belçika adaleti tarafından hapis cezalarına çarptırılan DHKP-C üyeleri, bugün Yargıtay'da son itiraz haklarını kullanacak.
Abone olTerörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti.
Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını da artırarak onamıştı.
Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce ''izini kaybettiren'' Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyor.
Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er euro para cezasına çarptırmıştı.
Bruges Mahkemesi ayrıca DHKP-C'yi ''terör örgütü'' olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.
Bu kararlar üzerine Yargıtay'a başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak, haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.
Sanık avukatları, Yargıtay'da ''siyasi bir davanın'' söz konusu olduğunu ileri sürerek, müvekkillerinin Ağır Ceza Mahkemesi'nde, halk jürisi önünde yargılanmasını önerecek, diğer mahkeme kararlarının yetkisizlik nedeniyle geçersiz sayılmasını isteyecek.
Yargıtay'ın vereceği kararla sanıklar Belçika'daki adli yolların tamamını kullanmış olacak ve başka temyiz hakkı bulamayacak.