Van'daki depremde yaşamını yitiren DHA muhabirlerinin ailelerinden yeni başvuru...
Abone olVan'da Bayram Oteli enkazında kalarak yaşamını yitiren DHA Muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in ailelerinin avukatları, bilirkişi heyetinin genişletilmesi ve ilk depremin ardından hasar tespit çalışmasının yetersizliğinin dosyaya alınmasını talep ettiler.
İstanbul'dan Van'a gelen Yılmaz ve Emir ailelerinin avukatları Alp Tekin Ocak ve Erbay Yücak, adliye olarak kullanılan M Tipi Cezaevi'ne geçerek soruşturmayı yürüten savcılarla görüştü.
Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan avukat Erbay Yücak, soruşturmanın genişletilmesi ve derinleştirilmesi için yeni bir dilekçe verdiklerini belirterek, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) inşaat bölümü öğretim üyelerinin bilirkişi heyeti olarak seçildiğini bildirdi.
Bunun bir eksiklik olduğunu ve heyete jeoloji, mimar ve şehir planlayıcılarının da dahil edilmesini istediklerini ifade eden Yücak, şunları söyledi:
"Böylece heyetin genişletilerek hazırlayacakları rapor için soruların da artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Soruşturma dosyasına esas olarak binanın neden yıkıldığı araştırılması konu ediliyor. Bu doğru, ama hasar tespit çalışmaları dosyada yok. Çünkü bina ilk depremde değil, ikinci depremde yıkıldı. Bu sebeple iki deprem arasında yapılan hasar tespit çalışmasının yetkililer tarafından gerekli özenle yapılmadığı kanaatindeyiz. Bunun da soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Verdiğimiz dilekçede soruşturmanın taksirle değil, ihmal nedeniyle işlenmiş idari bir suç olması gerektiğini belirttik. Savcılığa bu doğrultuda hazırladığımız ayrıntılı bir dilekçe sunduk. Takdir savcılığındır."
Savcılığın gözle görmesi ve değerlendirmesi gereken konuların da olduğuna ifade eden Yücak, ilk depremle ikinci deprem arasında 14 günlük bir sürenin olduğunu söyledi.
Bu sırada AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Van valisinin beyanatları bulunduğunu dile getiren Yücak, "Hasar tespitlerin yüzde 90'ının bittiğine dair açıklamaları var. Otelin hasar tespitinin öncelikli olması gereken yerler arasında bulunuyor. Eleman eksikliği gözükmüyor. Çünkü İnşaat Mühendisleri Odası hasar tespit çalışmasına katılmak için yaptığı müracaat AFAD tarafından geri çevrildiğine dair elimizde belge var. İkinci depremden sonra belediye, Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği protokol yapılarak hasar tespit çalışmaları devam ettirilmiş. Bu sebeple ilk depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında ihmal olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.