BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,68
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

DGS sonuçları 2016 açıklandı mı ÖSYM sorgulama

DGS 2016 sınav sonucu açıklandı mı? ÖSYM 2016 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuclari ne zaman aciklanacak? DGS 2016 ÖSYM sonuç açıklama ile ilgili son haberler internethaber.com'da.

Abone ol

Binlerce üniversite öğrencisinin gözü DGS 2016 sonuçlarında. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sayfasında DGS 2016 sınav sonucu açıklandı mı? ÖSYM DGS sonuclari sorgulama ekrani haberimizde.

DGS 2016 AÇIKLANDI MI? - ÖSYM SONUÇ SORGULAMA

ÖSYM Başkanlığı, bir süredir sınav ve tercih sonuçlarını gecikmeli açıklıyor.

2015 sonuçlarının 9 günde (26 Temmuz sınav-4 Ağustos sonuç),
2014 sonuçlarının 6 günde (19 Temmuz sınav- 25 Temmuz sonuç),

açıklanmasına rağmen, 21 Ağustos'ta yapılan 2016 DGS sınav sonuçları aradan geçen 17 güne karşın hala açıklanmadı. DGS 2016 sınav sonucunun ne zaman açıklanacağı belli değil.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Eğer yurt dışındaysanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu veya dengi bir okuldan mezun olmanız gerekmektedir. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

DGS eşit ağırlık türünde bir sınavdır ve sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklıdır. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözeldir. Her bölümde 10’ar tane mantık sorusu bulunur. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara verilen süre ise 140 dakikadır.

Sınav başvuruları genelde Nisan ayı içerisinde meslek yüksek okulların müdürlüklerinden, ÖSYM il sınav yöneticiliklerinden ve AÖF bürolarından yapılmaktadır. Sınav tarihi ise genelde yazın Temmuz ayının 2. veya 3. Haftasın da üniversitelerin rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde (KKTC için Lefkoşa) yapılır.

Her üniversite dikey geçiş için %10’luk bir kontenjan ayırmak zorundadır. Bu sayı her bölüm için en fazla 5-10 kişi arası kontenjana denk geliyor. Bu sayının azlığı DGS rekabetini daha da artırmaktadır.

Sınava girecek adaylar herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri kadar sınava girebilirler. Bir önceki yıl girip kazanmış olsanız bile bir sonraki yıl sınava girişinizde puan kesintisi söz konusu olmaz. Sınavdan sonra başlayan tercih döneminde adayların 30 tercih hakları bulunur. Tercihlerinizi mezun olduğunuz bölüme göre YÖK’ün belirlediği bölümlere göre yapabilirsiniz.

Katsayılar sınava girecek olan adayların sayısına göre her sene farklılık gösterir. Bu yüzden hesaplama her sene farklı olur. İstediğiniz bölüme girebilmek için ihtiyacınız olan net sayısı sizin AÖBP’nız (Ağırlıklı Ön lisans Başarı Puanı) ile orantılıdır. Bu yüzden istediğiniz sonucu elde edebilmek için belli bir net sayısı yoktur. İstediğiniz net belli olsa bile sınava giren aday sayısına göre değişiklik gösteren katsayılar yüzünden sınav sonucunuz hesapladığınız gibi olmayabilir.

DGS sonuçları sınav tarihinden itiraberen tahminen 1 ay içinde resmi ÖSYM internet adresinde açıklanır.

Önemli notlar: Eğer DGS’ye girecekseniz ve sınava giriş belgenizi kaybettiyseniz sınav kılavuzun da ki açıklamalara göre bir dilekçe hazırlayıp, kılavuz da belirtilen ücretin ödendiğine dair makbuzla birlikte ÖSYM büro ve genel merkezlerine başvurmanız gerekmektedir. Giriş belgeniz olmadan sınava girmeniz mümkün değildir.

Ayrıca Dikey Geçiş Sınavında da diğer sınavlarda uygulanan kurallar uygulanmaktadır bunu dışında Dikey Geçiş Sınavı hakkında sıkça sorulan sorulara en güncel klavuz dahilinde cevap verdik.

DGS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1-) Kaç tercih yapabiliyoruz?

Her yıl değişiklik gösterme ihtimali olsa da son yıllarda 30 tercih hakkı bulunmaktadır.

2-) DGS’nda tavan ve taban puan var mı?

DGS’nda taban ve tavan puanı olayı yok. Puanlar her yıl net ortalamalarına göre değişen alan taban puanı sayısal ve sözel netlerinize ve ÖBP ile oluşur.

3-) Okul birincilerine ekstra puan geliyor mu ?

2011 yılı öncesine kadar böyle bir uygulama varken günümüzde maalesef yok. Ayrıca hali ile okul birincileri için ekstra kontenjanda bulunmuyor.

4-) X ön lisans bölümünde okuyorum. Hangi lisans programlarına geçiş yapabileceğimi nereden öğrenebilirim?

Eğer güncek klavuz yayınlandıysa güncel klavuzun TABLO-3 kısıma bakabilir yayımlanmadıysa da önceki seneki klavuzları inceleyebilirsiniz.

5-) Dikey geçişi açık öğretime yaptım. Tekrar sınava girerek örgün öğretimde okuyabilir miyim?

Sınav sonucu örgün lisans programına yerleşmeniz durumunda örgün okuyabilir ayrıca dilerseniz açık öğretimle de beraber götürebilirsiniz.

6-) Lisans okurken uzaktan eğitim ile lisansı aynı anda okuyabilir miyim?

Lisans okurken açık öğretim ve uzaktan eğitim programlarını aynı anda maalesef okuyamazsınız.

7-) Dikey Geçiş Sınavı sonucu bir lisans programına yerleştim. Hangi sınıftan başlarım?

Bu sorunun da net bir cevabı maalesef yok. 2 yıllık programda ki kredileriniz geçtiğiniz bölümde ki uyuşan dersleriniz doğrultusunda bazı derslerden muaf sayılabilir yada en kötü senaryo olan ilk sınıftan başlayabilirsiniz.