BIST 9.949
DOLAR 35,17
EURO 36,66
ALTIN 2.979,20
HABER /  DÜNYA

Devrik lider sınıra dayandı

Honduras'ın devrik devlet başkanı Manuel Zelaya, Nikaragua'nın Honduras sınırındaki dağlık ilçesinde kamp kurdu.

Abone ol

Orta Amerika ve Washington arasında haftalarca mekik dokuduktan sonra kamp kuran Zelaya, bu sınır bölgesiden ayrılmaya niyeti olmadığını söyledi. Zelaya "Benimle görüşmek isteyen varsa buraya, Ocotal'a gelsin" dedi.

Bu arada halk, kasabalarında kamp kuran bu beyaz kovboy şapkalı devlet başkanını dikkatle ve merakla izliyor.

Ancak Zelaya'nın kamp kurması, Nikaragualıları bölecek gibi görünüyor. Sadece iki trafik ışığının bulunduğu 35 bin nüfuslu ilçe, ABD destekli Kontraların Sandinista hükümetine saldırılarda bulunduğu 1980'lerde çok çile çekti.

Nikaragua'nın muhalefetteki Liberal Anayasacı Partisi, dün yaptığı açıklamada, Zelaya'nın bu hareketinin iki ülke arasındaki "barışa, dostluğa ve sükunete bir tehdit oluşturduğu" görüşünü savundu.

Solcu Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın Sandinista partisi ise Zelaya'nın davasını destekliyor.

ORDU İLE GEÇİCİ YÖNETİM ARASINDA İHTİLAF MI VAR

Zelaya, son 24 saat içinde 1000 kadar Honduraslının, kendisinin geçmesini engellemek için darbe hükümetinin koyduğu barikatlar yüzünden dağ yollarını aşarak yanına geldiğini söyledi.

Honduras Kızılhaçı da Zelaya'nın yandaşlarının sınırı geçmeye çalıştığı bölgede su yardımı yapıyor.

Bu arada Zelaya, ordu ile darbe sonrasında göreve gelen geçici sivil hükümet arasında anlaşmazlık bulunduğuna inanıyor. Zelaya, hafta sonu ordunun yayımladığı bir tebliğin orduyla hükümeti bölen "bir iç isyanın" kanıtı olduğu kanaatinde.

Ordunun internet sitesindeki bildiride, ordunun sivillerin emrinde olduğu vurgulanırken, sivil hükümetin reddettiği uluslararası arabulucular vasıtasıyla krize çözüm bulunmasını desteklediği belirtiliyor.

Darbeciler, Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias'ın arabuluculuğunda yapılan ABD destekli görüşmelerde, Zelaya'nın görevinin başına dönmesini kabul etmemişti. Darbe yönetimi, Zelaya'nın 5 Temmuzdaki ilk dönme girişimini başkent Tegucigalpa'daki havalimanının pistine barikat kurarak engellemiş ve ülkeye ayak basarsa tutuklanacağını bildirmişti.

Washington, 18 milyon dolarlık askeri yardım ve kalkınma yardımını askıya alırken, Avrupa Birliği de 92 milyon dolarık kalkınma yardımını dondurmuştu.