Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ekonomik kriz içindeki beyaz et sektörüne destek hazırlığında. Bakanlığın bu kararını önümüzdeki günlerde duyurması bekleniyor.
Abone olTavuk üreticilerinin borcunun ertelenmesinin yanı sıra üreticilere yem temini ve uzun vadeli kredi verilmesi gündemde. Bakanlığın bu kararı önümüzdeki günlerde duyurması bekleniyor.
Kuş gribiyle birlikte beyaz et ve yumurta tüketimi de büyük ölçüde düştü.
Ekonomik krize giren beyaz et - tavuk üreticileri entegre tesislere kilit vurma durumuyla karşı karşıya.
Kanatlı hayvan kesimindeki düşüş oranı yüzde 50'ye ulaşırken, yumurta fiyatları da yarı yarıya düştü.
"Tavuk başına 350 bin lira"
Soğuk hava depolarında yer kalmaması nedeniyle bayram sonrası kanatlı hayvan kesiminin tamamen durması bekleniyor. İşte bu tablo Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Bakanlık, beyaz et üreticilerine yardım eli uzatmaya hazırlanıyor.
AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, "Tarım Bakanlığı bir toplantı yaptı ve Bakan Mehdi Eker'le görüşme yaptım... Yem bulunamadığı için veya ekonomik koşullar nedeniyle hayvanlarını itlaf etmek zorunda kalan yetiştiricilere tavuk başına 350 - 400 bin lira civarında ödeme yapılacağını ifade ettiler" dedi.
Bakanlığın alacağı diğer önlemlerden biri de entegre tesisi olanların borcunun ertelenmesi ve üreticilere uygun koşullarda yem temini. Sektöre uzun vadeli kredi verilmesi de gündemde.
Çömez, "hem Maliye Bakanı, hem de Devlet Bakanı Ali Babacan ile yapılan görüşme sonucu sektöre uzun vadeli düşük faizli kredi temini yoluna gidileceği ifade edildi" diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın beyaz et üreticisine yönelik bu kararları önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.
306 bin hayvan itlaf edildi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, Iğdır'ın Aralık ilçesinde 26 aralıkta kuş gribi hastalığının tespit edilmesinden bu yana toplam 15 ilde kuş gribi vakaları kesinleşti. Bu illerde itlaf edilen toplam kanatlı sayısı ise 306 bini buldu.
Üç kişi öldü
Ölümcül kuş gribi virüsü H5N1, ilk olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir hindi çiftliğinde ortaya çıktı.
Bölgede 21 gün süren karantinanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin tamamen bittiğini açıkladı, ancak 2006'nın ilk günlerinde gelen ölüm haberleriyle kuş gribi tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu.
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden Van'a sevkedilen ve ölü tavuklarla temasta bulundukları belirlenen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi hastanesinde hayatını kaybetti:
1 ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14)
5 ocak: Fatma Koçyiğit (15)
6 ocak: Hülya Koçyiğit (11)
Koçyiğit ailesinin hayatta kalan son çocuğu olan Ali Hasan ise 9 ocakta taburcu edildi.
Ölümlerin ardından kuş gribi virüsü Doğu bölgeler başta olmak üzere hızla yayıldı ve birçok bölgede kanatlı hayvanlarda görülmeye başlandı. Hastalıklı hayvanlarla temas eden 10'u aşkın kişi kuş gribi tanısıyla tedavi altına alınırken, panik içindeki yüzlerce kişi de hastanelere akın ediyor.
Kuş gribi virüsü yılbaşından bu yana Batı bölgelere doğru yayılışını sürdürdü ve Ankara'nın ardından, İstanbul'da da ortaya çıktı.
Haber: Göksel Özköylü
Kaynak: www.cnnturk.com.tr