Orman Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu yana ormana zarar veren etkenler arasında gösterilen kıl keçilerinin 'olumsuz imajı' sona erdi.
Abone ol1956 tarihli Orman Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu yana ormana zarar veren etkenler arasında gösterilen kıl keçilerinin "olumsuz imajı" sona erdi.
Artık keçiler yangınla mücadelede devlete yardım edecek. Her şey 2008’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk’ün öncülüğünde hazırlanan raporun Başbakan Erdoğan’a sunulmasıyla başladı.
Konu Meclis’e de taşındı. Bundan sonra keçilere yönelik otlatma yasağı kaldırıldı. Çok yakında ise hayata geçirilecek “planlı otlatma” ile keçiler yangınla mücadelede rol alacak.
ABD yangınlara karşı kullanıyor
Yılmaztürk, planlı otlatma yapılırsa keçilerin ormana hiçbir zarar vermeyeceğini belirterek “Keçiler ağaç diplerindeki çalı çırpıları yiyerek, iki metreye kadar ağaç dallarını budayarak yangına karşı set alanları oluşturur” dedi.
Orman yangınlarında keçilerin açtıkları patikalar, yangın emniyet yolu olarak kullanılıyor. İnsan eliyle bu patikaları açmak yüksek maliyet gerektiriyor. ABD, yangınlarla mücadelede keçileri etkin şekilde kullanıyor.