BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Devletten 162 kadına yeni hayat

Şiddete maruz kaldıktan sonra sığınmaevlerine yerleşen kadınlar devlet desteği ile yeni bir hayata başlıyor.

Abone ol

Şiddet mağduru kadınların başvurduğu Kadın Konukevleri'nde kalan kadınlardan 241'i geçen yıl, 162'si ise bu yıl devlet tarafından bir işe yerleştirilerek, şiddetten uzak bir yaşama 'merhaba' dedi.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin kadına karşı şiddetle mücadelede 'sıfır tolerans' ilkesini benimsediğini belirterek, ''Hükümetimiz döneminde kadın konukevlerinin sayısı arttırıldı. 2002 yılında 170 kapasiteli 8 kadın konukevi bulunuyorken, bu sayı 2010 yılı itibariyle 837 kapasiteli 37 kadın konukevine yükseldi. Yıl sonuna kadar 5 kadın konukevimizi daha hizmete açacağız. Hedefimiz, her yıl 10 kadın konukevi açmaktır, çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz'' dedi.

SIĞINMAEVİ SAYISI ARTIYOR

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı toplam kapasitesi 837 olan 37 Kadın Konukevi'nden 2010 yılı Temmuz ayı itibariyle toplam 939 kadın ve anneleri ile birlikte kabul edilen toplam 238 çocuğun yararlandığını bildiren Kavaf, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
''Kadın konukevlerinde hizmetleri 13 sosyal çalışmacı, 3 psikolog, 1 çocuk gelişimci, 11 hemşire, 1 öğretmen, 8 çocuk eğiticisi, 6 yardımcı hizmetli, 6 bakıcı anne, 10 büro görevlisi, 145 güvenlik görevlisi ve 70 temizlik elemanı ile sürdürmekteyiz. SHÇEK dışında hizmet veren, valilikler, belediyeler ve özel hukuk tüzel Kişileri tarafından işletilen 23 kadın konukevi daha bulunmaktadır. Bu kadın konukevleri toplam 605 kapasite ile hizmet sunmaktadır. Belediyeler bünyesinde açılan 18 kadın sığınma evinin 15'i, 2005 yılında yenilenen Belediyeler Kanunu'ndan sonra açılmıştır.''

YENİ HAYAT İÇİN YENİ İŞ

Kadınların, konukevlerinden ayrıldıktan sonra bağımsız yaşama geçmelerini destekleme hedeflerini genişlettiklerini belirten Bakan Kavaf, ''Bu amaçla iş bularak kadın konukevlerinden ayrılan ve can güvenliği tehlikesi bulunmayan kadınların, kendi ayakları üzerinde durma sürecine kadar en az 6 ay veya 1 yıl süre ile SYD vakıfları ve il özel idarelerince kira yardımı ile desteklenmelerine yönelik işbirliği çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız'' dedi.

ALO 183 ŞİDDET HATTI

Şiddet mağduru kadınların mesai saatleri dışında hizmete ulaşmasını sağlamak ve derhal korunma altına almak amacıyla ALO 183 hattının 7 gün 24 saat hizmet sunduğunu belirten Bakanı Kavaf, emniyet müdürlükleri ya da ALO 183 hattı aracılığı ile kadın konukevine yerleştirilme talebinde bulunan kadınların başvurduğu ilde kadın konukevi bulunmaması halinde de korunmasını sağlamak amacıyla, 81 ilde ilk kabul birimleri oluşturulduğunu ve bu birimlerden sorumlu personelin belirlenerek, adres ve telefonlarının emniyet müdürlüklerine bildirildiğini kaydetti.

KADINLARLA AİLELERİ ARASINDA ARABULUCULUK

Eşleri ya da aileleri ile ilişkilerinde patolojik sorunları bulunmayan, yalnızca iletişim sorunu olan ve geri dönebilecek durumdaki kadınlar için arabuluculuk yönteminin devreye girdiğini kaydeden Kavaf, ''Aile arabuluculuğu yöntemi ile kadınların eşlerine veya ailelerine dönmeleri sağlanıyor. Bu durumdaki kadınların eşleri ya da aileleri ile gerekli mesleki çalışmalar yapılıyor. Danışma hizmetlerinden yararlanmaları ve izlenmeleri amacıyla aile bireyleri, aile danışma merkezlerine yönlendiriliyor'' ifadesini kullandı.

162 KADINA İŞ

Kavaf, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Kadın konukevlerinde misafir edilen kadınlardan mesleki eğitim almak isteyenler, halk eğitim merkezlerine gönderiliyor. Kadınlar bu merkezlerde, yaşlı, hasta ve çocuk bakıcılığı, kuaförlük ve manikürcülük gibi pek çok gelir getirici alanda mesleki eğitimden geçirildikten sonra, bir işe yerleştiriliyor. 2009 yılında kadın konukevinde kalan 2 bin 540 kadından 241'i, 2010 yılında da 939 kadından 162'si işe yerleştirildi.
Boşanma durumundaki kadınların, bir işe yerleşerek düzenli bir yaşam kurabilmeleri amacıyla ev bulmalarına yardımcı olunuyor. SYD vakıfları ve sivil toplum kuruluşları ile irtibata geçilerek bu durumdaki kadınların kira, eşya ve giysi yardımı ile nakdi yardım almaları sağlanıyor. Kadınlara rehberlik yapılıyor, ev ziyaretleri ile izleme çalışmaları gerçekleştiriliyor. İşe yerleşen kadınların çocuklarının uygun koşullarda ve güvenli bir ortamda bakılmaları ve okul öncesi eğitimden yararlanmaları için ücretsiz kreş hizmeti sağlanıyor.''