BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Devlette karne dönemi

Kamuda her kurumun "Zayıf ve güçlü yönleri" ile yaptıklarını ve yapamadıklarını belirleme süreci başlayacak.

Abone ol

Strateji Geliştirme Başkanlıkları ile birlikte devlette, ''Zayıf ve güçlü yönlerini
belirleme, yaptıklarını ve yapamadıklarının bilançosunu çıkarma'' dönemi başlayacak.

Kamu Mali Yönetim Kanunu'nun en önemli uygulama birimlerinden olan
Strateji Geliştirme Başkanlıkları, yapılan atamalara paralel tek tek faaliyete geçiyor.

Üstlenilen mali yükümlülükler nedeniyle uygulamada diğer kamu kuruluşlarına da örnek teşkil edecek olan Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı da, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcılarından Ahmet Kesik'in Başkanlığa atanmasıyla birlikte çalışmaya başladı.

DEVLET, ''ÖZELEŞTİRİ'' YAPACAK

Strateji Başkanlıkları, ilgili Bakanlıkların strateji yönetimi ve planlama işini yürütecekler. Bu birimler, bütçelerin, girdiye dayalı olmak yerine, sonuçlara, kaliteye yönelimi konusunda çalışma yapacaklar. Başkanlıklar, bünyesinde görev yaptıkları kuruluşların misyon ve vizyonunu belirleyecek, hizmetlerin yürütülmesini olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılmasına dönük tedbirleri araştıracak.

Her kuruluşta orta ve uzun vadeli stratejik amaç ve hedefleri belirleyecek olan Başkanlıklar, idareler için bir ''özeleştiri'' mekanizması da oluşturacak. Bu çerçevede, her idarenin zayıf ve güçlü yönleri ortaya konacak, zayıf yönlerin güçlendirilmesine dönük politikalar tespit edilecek.

İdarenin faaliyetleri konusunda bilgi ve veri toplayacak olan Strateji Geliştirme Başkanlıkları, üst yönetime de bilgi ve vergi desteği sağlayacak.

İŞ KONTROLÜ VE BİLANÇO

''Kontrol önemli ama ölçemezseniz, kontrol de edemezsiniz'' anlayışı ile görev yapacak Başkanlıklar, hizmetin kalitesini belirleyecek, kaynakların en etkin ve ekonomik kullanılması için de çaba sarf edecek. Bakanlık bütçelerini hazırlayacak, aylık harcama programlarını tespit edecek olan Başkanlıklar, bütçe uygulamalarını izleyip, kesin hesabı da çıkaracak.

Strateji Başkanlıklarının en önemli görevlerinden birisi de iş kontrol sistemini kurmak olacak. Sistem için ilk model, TÜBİTAK'ın da desteğiyle Maliye Bakanlığı'nda oluşturulacak. Yeni sistem ile herhangi bir iş ya da işlemin başlamasından, bitişine kadar olan aşamalar tek tek ortaya konacak. İdarenin iş ve işlemlerine hız kazandıracak bu uygulamada, evraklarla ilgili süreçler bile takip edilebilecek. İş ve işlemlerle ilgili süreç basitleşecek ve işlemler hız kazanacak. Başkanlıklar, iş ve işlemlere ilişkin kalite kriterlerini de ortaya koyacak. İş ve işlemde vatandaşın memnuniyetini ön plana alacak
ölçütlerle birlikte, işlerin kaliteden ödün vermeden, hızlı yürütülmesi temin edilecek.

PERFORMANSLAR ORTAYA DÖKÜLECEK

Yeni yapılanma ile birlikte, performans dönemi de başlayacak. Stratejik amaç ve iş kontrolünün ardından, performans kriterleri belirlenecek. Her kurum ve iş için performans göstergeleri olacak. Stratejik planlama ve faaliyet raporları, kurumun performansını da ortaya dökecek. Böylece, kamu kuruluşlarının, ''Ben, ne programlamıştım? Ne yapacaktım? Ne yapabildim? Neyi yapamadım?'' şeklindeki karneleri, gözler önüne serilecek.

YENİ SİSTEMİN AMİRAL GEMİSİYİZ

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Kesik, yeni birimleri ''Kamu Mali Yönetim Kontrol Kanunu ile getirilen reformist yapının ''amiral gemileri'' olarak niteledi.

Yeni yapılanma ile günü birlik yaşayan idare yerine, uzun vadeli düşünen,uzun vadeli davranan ve uzun vadeli hedeflerini ortaya koyan bir yapı oluşacağını kaydeden Kesik, şunları söyledi: ''Bu yapılanmada vatandaş memnuniyetini sağlayan, kaliteden ödün vermeyen, hizmetleri hızlı bir şekilde yerine getiren bir idari anlayış geçerli olacak. Türkiye'de 80 yıldır uygulanan bir sistem var. Buradan yeni bir Kamu Mali Yönetim sistemine geçmek geçiş elbette o kadar kolay değil. Kamu Mali Yönetim uygulayan bütün ülkeler, idari kapasite sorunu ile karşı karşıya kalmış. Bu nedenle, yeni sistemde Strateji
Başkanlıklarına büyük görev düşüyor. Yeni yapı, birçok yetkinin ilgili
idarelerce kullanılmasına da olanak sağlıyor. Eğer bizler burada başarılı olamazsak, devlette yeniden merkeziyetçilik tartışılmaya başlanır.''