BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,72
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Devletin ödeyeceği maaş arttı

İşten çıkarma maaşını devlet ödesin diye bilinen düzenleme TBMM’ye geldi. Süre ve miktar arttırıldı… Ayrıca kurumlar ve gelir vergilerinde önemli düzenlemelere gidiliyor…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kriz nedeniyle yapılan işten çıkartmaların önüne geçilmei için Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı’nın ‘kısa çalışma ödeneği’nin miktar ve süresinin uzatılmasına dönük yasa tasarısı TBMM’ye geldi. Tasarı, özünde, işverenlerin kriz nedeniyle işten işçi çıkartmasını önlemek amaçlı olarak işçilerin maaşlarının devlet tarafından ve işsizlik sigortası fonundan ödenmesini öngörüyor. Kısa çalışma ödeneği olarak bilinen bu ödeme türü, kriz nedeniyle yüzde 50 arttırıldı ve süresi de 3 ay uzatıldı.

MAAŞ ÖDEME SÜRESİ 6 AY

Bu tasarının kısa bir süre içinde TBMM’de yasalaşması bekleniyor. Muhalefetin de destek verdiği hükümlere göre; işveren kriz nedeniyle işten çıkartacağı işçilerine gerekirse izin verecek. Ancak bu süre zarfından işsizlik fonundan bu işçilerin maaşları ödenecek. Devletin maaş ödeme süresi altı ay olacak ve bu süre de işverenlerin başvurusu ile uzatılabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in iki haftadır ayrıntılarını anlattığı ve fonda biriken 39 katrilyon liranın 3.5 katrilyon liralık bölümüyle işçilere kriz dönemi maaşı ödeneceğini belirttiği düzenleme komisyonda ele alındıktan sonra Genel Kurul’a inecek.

Tasarıya bu düzenlemelerin yanı sıra bazı vergilerde indirim ve yeniden yapılandırmayı da öngören hükümler eklendi. Maliye Bakanlığı’nın krize önlem amaçlı ve kayıtlı ekonomiyi güçlendirmek, vergi yükünü azaltmak amaçlı yaptığı bu düzenlemeler de radikal hükümler barındırıyor. Buna göre;

[PAGE]

KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
- Kurumlar Vergisi Kanunu yeniden yazıldı ve vergi oranı üçte bir oranında indirilmek suretiyle Türkiye vergi yükü açısından ilk 5 OECD ülkesi arasına girdi.

GELİR VERGİSİNDE İNDİRİM
- Gelir vergisi tarife yapısı basitleştirildi, gelir vergisi oranlarında da önemli indirimler yapıldı ve asgari geçim indirimi müessesesi ile istihdam üzerindeki vergi yükü önemli ölçüde düşürüldü. Bu uygulama ile eşi çalışmayan dört çocuklu bir ücretlinin elde ettiği asgari ücretin tamamı vergi dışı bırakıldı ve ülkemiz, ücretler üzerindeki vergi ve benzeri yükler bakımından OECD ülkeleri arasında daha iyi konuma yükseldi.

KDV İNDİRİMİ
- Gıda, eğitim, sağlık ve tekstil ürünleri gibi temel ihtiyaç maddeleri ile turizmde katma değer vergisi oranları önemli ölçüde indirildi.

AR-GE VERGİLERİ
- Teknolojik bilgi üretilmesi, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması, verimliliğin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, katma değeri yüksek alanlara yatırım yapılması ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla, Ar-Ge harcamalarına kurumlar vergisi, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sigorta primi yönünden önemli destek ve teşvikler getirildi.

[PAGE]

BÖLGE TEŞVİKİ
- Ekonomik gelişmeyi ülke geneline yaygınlaştırarak yatırımları ve istihdamı artırmak amacıyla bazı illerimizde uygulanmak üzere gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi işveren paylarında teşvik, yatırım yeri tahsisi ve enerji desteği sağlandı. 31/12/2008 tarihi itibarıyla uygulama süresi sona eren söz konusu teşvik ve destek unsurlarına ilişkin süre, bu Tasarıyla bir yıl daha uzatılıyor.

YATIRIMLARA TEŞVİK
- Ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, bölgelerarası gelişmişlik farkının en aza indirilmesi, istihdamın artırılmasını sağlamak üzere, sektörel olarak da kümelenmeyi öne çıkarmak suretiyle yatırımların teşvik edilmesine imkan sağlayacak düzenlemeler de tasarıya eklendi.

SİGORTA BİLDİRGELERİ
- Kayıtlı ekonominin geliştirilmesine yönelik olarak; vergi dairelerine verilen muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta bildirgelerinin birleştirilerek alınabilmesine imkan sağlandı ve aynı şekilde tarım ürünlerinde lisanslı depoculuk ve ürün senedi uygulamalarının etkin bir şekilde işlemesini sağlayacak vergisel düzenlemelere yer verildi..

DIŞ TİCARET VERGİLERİNE DÜZEN
- Dış ticaret işlemlerinde vergi uygulamalarının kolaylaştırılmasına yönelik olarak; yetkili gümrük antrepolarının daha etkin bir şekilde işleyişini sağlayacak düzenleme yapıldı, ihraç malı taşıyan araçlara vergisiz akaryakıt teslimleri ile liman ve hava meydanlarında araçlara verilen hizmetlerle ilgili olarak vergisel konularda ortaya çıkan tereddütleri giderecek hükümler de eklendi. Dâhilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin yurt içinden temin edilmesine ilişkin tecil terkin uygulamasının süresi de tasarıyla uzatılıyor.

[PAGE]

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ İNDİ
- E-devlet ve e-ticaret uygulamalarının yaygınlaştırılmasını ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını kolaylaştırmak üzere internet iletişiminden alınan özel iletişim vergisi oranı indiriliyor.

HURDA ARAÇ
- Ekonomik ömrünü tamamlayarak veya çeşitli nedenlerle motorlu taşıt olma vasfını yitiren, hurda haline gelen, çalışma imkanı bulunmayan, karayollarına ve trafik düzenine zarar verir hale gelen eski model motorlu kara taşıtlarının tasfiyesine ilişkin düzenlemeler de bu tasarıya eklendi.