Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadelede, kurumlar arası istihbarat koordinasyonunu sağlamak amacıyla kuruldu.
Abone olKamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadelede, kurumlar arası istihbarat koordinasyonunu sağlamak amacıyla kuruldu. Müsteşarlığın yasası, Meclis'te, muhalefetin sert eleştirileri altında kabul edilirken, takvimler şubat ayını gösteriyordu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, martın ilk haftasında yasayı onayladı. Mayıs ayında da İstanbul eski Valisi Muammer Güler, kurumun başına müsteşar olarak atandı.
Özetle, yasa çıkalı altı; müsteşar atanalı ise üç buçuk ay geçti.
Akşam gazetesinin haberine göre, müsteşarlığın faaliyet göstereceği bina, kanundan aylar önce hatırı sayılır bir rakama kiralanmış, tadilat başlamıştı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, TOBB'un, ikiz kulelere taşınırken boşalttığı, Atatürk Bulvarı'ndaki eski merkezine 2009'un son aylarından bu yana 150 bin lira kira bedeli ödüyor.
TOBB'un logolu tabelası, yakın zamana kadar binanın önünde asılıydı. O tabelanın inip müsteşarlığın levhasının konulması tadilatın bittiğini düşündürüyordu. Gerçek farklıymış.
Geçenlerde Müsteşar Muammer Güler ile sosyal bir ortamda karşılaştık, 'Yeni binanıza taşındınız mı?' diye sorunca, 'Hayır daha taşınamadık' dedi.
Dokuz ay önce başlatılan tadilat uzamış. Sebebi de TOBB'un zamanında çıktığı asma katın güvenli bulunmamasıymış. Ağır beton ve demir malzeme kullanılarak yapılan asma katın, binanın statiğini olumsuz etkilediği saptanınca, katın yıkılmasına karar verilmiş. Müsteşar Güler, şimdi güvenli olmayan asma katın, daha hafif bir malzemeyle değiştirilmekte olduğunu söyledi. 'Peki ne zaman taşınırsınız?' dediğimde ise 'Yıl sonunu bulur' dedi Güler.
Bunun akla gelen ilk sonucu, bir yıl boyunca kullanılamayan bir binaya, yaklaşık 2 milyon TL kira bedeli ödemek... Binanın, müsteşarlıkça ihtiyaç duyulan modifikasyonu için yapılan değişikliklerin maliyeti hariç... Ülke güvenliği için oluşturulan yeni bir kurumun, böyle bir meseleye bu kadar zaman, enerji ve kaynak harcaması şaşırtıcı...
DİNLEME ARAÇLARI BİZİM ENVANTERDE DEĞİL
Yasanın çıkış sürecinde CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, müsteşarlığın örtülü ödenek kullanım yetkisini eleştirirken, 'Sayıları 11-12 civarında olan ve hangi kuruma bağlı olduğu belli olmayan dinleme araçları'nı da tartışmaya açmıştı. Güler'e 'Bu araçlar, müsteşarlığınızın envanterinde mi?' diye sordum. 'Hayır' dedi ve ekledi: 'Biz, operasyonel bir kurum değiliz. Bunu çok iyi anlatmamız lazım.' Müsteşarlığın, fonksiyonunun, 'terörle ilgili istihbaratın tek merkezde toplanarak analiz edilmesi, analizin ardından da terörle mücadeleye taraf bütün kurumlarla paylaşılması' olduğunu söyledi. Türkiye'nin terörle mücadele sürecinde, 'istihbarat analizi' ayağının eksik kaldığını belirten Güler, müsteşarlığın bu işlevi yerine getireceğini aktardı. Bu arada ihtiyaç duyulan personelin alımına da başlanmış. Güler, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, eksiklerini tamamladığında, kamuoyuna daha ayrıntılı bilgi sağlayacakları sözünü de verdi.