BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Devletin darbukacısı olur mu?

Türkiye'de 'devletin darbukacısı' var. Ama Osman Yağmurdereli 'olmaz' diyor. Dünyada durum bakın nasıl?

Abone ol

TRT yasasının görüşülürken Ak Parti milletvekili Osman Yağmurdereli söz aldı: "Devletin darbukacısı olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok" dedi... Yağmurdereli'nin sözleri Komisyon'da buz gibi bir hava estirdi. Sivil toplum örgütleri kendine tepki gösterdi...

TRT KÜÇÜLSÜN

TRT yasa tasarısının görüşüldüğü TBMM alt komisyon toplantısına, AKP İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli damgasını vurdu. Üye olmamasına rağmen toplantıya katılan Yağmurdereli, "Dünyanın hiçbir ülkesinde devletin maaşlı darbukacısı, bağlamacası yok" dedi.

Hürriyet'in haberine göre; Yağmurdereli sanatçıların devlete bağlı olmasının yanlış bir durum olduğunu savunarak şunları söyledi: "TRT’nin küçülme politikası çok doğru. Reyting yapan, çok izlenen kanallarda çalışan insanlar 500 kişiyi geçmiyor. TRT’de 108 sanat müziği enstrümantalisti bulunuyor. Sanatçıların devlete bağlı olması sanatçıyı bağlıyor ve tembelliğe itiyor. Memur sanatçı olmaz."

TRT KÜÇÜLÜRSE, YAĞMURDERELİ KARLI ÇIKAR

 Yağmurdereli’nin sözleri toplantıya katılan sivil toplum örgütlerinden tepki gördü. Yağmurdereli’nin ardından söz alan Haber-Sen temsilcisi Osman Köse, Yağmurdereli’nin TRT’nin küçülmesinden yana olduğunu hatırlatarak, "TRT küçülürse yapımları dışarıdan almaya başlayacaktır. Bildiğim kadarıyla Yağmurdereli de bir yapım şirketi sahibi" dedi.

BBC'NİN DE MAAŞLI 'DARBUKACISI' VAR

Türk Musiki Vakfı Başkanvekili Osman Simav ise "BBC Flarmoni Orkestrası örneğinde olduğu gibi dünyanın bütün senfoni orkestralarında çalan ritim sanatçıları maaşlarını devletten alıyor. Yağmurdereli bu sözleriyle saz sanatçısını aşağılamaktadır. Kendisi de bir sanatçıdır ve hiç yakıştıramadık" diyerek tepkisini gösterdi.

KOMİSYONDAN GEÇMEDİ

TRT yasa tasarısı, komisyon milletvekillerinin çoğunluğunun muhalefeti nedeniyle üst komisyona sevk edilmedi. Tasarının hukuki ve teknik yapıdan yetersiz olduğunu savunan milletvekilleri, geri çekilmesini talep etti. Ancak sonunda TRT yönetiminin tasarıyı yeniden inceleyerek düzenlemeler yapılması konusunda karar alındı.