Uyuşturucu üreticilerle baş edemeyen Belçika devlet eliyle esrar üretmeyi planlıyor...
Abone olYasadışı yollardan uyuşturucu üreticileri ile baş edemeyen Belçika, devletin bizzat esrar üretimi ve satışı fikrini tartışıyor.
Sağlık Bakanı, "Uyuşturucu ile mücadelede mevcut yöntemimiz iflas etmiştir." diyerek ‘yeni’ fikirlere açık olduğu sinyalini verdi.
Belçika’da esrar yapımında kullanılan kenevir bitkisinin devlet tarafından yetiştirilmesi fikrini ilk ortaya atan isim Katolik Leuven Üniversitesi Toksikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Jan Tytgat oldu. Belçikalı profesör, yasadışı yollarla oluşturulan esrar tarlaların önünü almak için devletin devreye girerek kenevir bitkisi ekip esrar üretmesi gerektiği görüşünde.
UYUŞTURUCU DEYİNCE AKLA İLK HOLLANDA GELİYOR
Avrupa’da uyuşturucu denildiğinde ilk akla gelen ülke olan Hollanda’da kenevir yetiştiricilerine karşı yürütülen büyük operasyonlar, uyuşturucu tacirlerini Belçika’ya yönlendirmiş durumda. Prof. Tytgat, "Mevcut mücadele yöntemi, musluklar şarıl şarıl akarken paspas yapmaya benziyor. Ayıca esrarla mücadele ortaya konurken harcanan para ve emek karşılığını ne kadar alıyor sorulması gerekiyor." şeklinde konuştu.
DEVLET ESRARDAN PARA KAZANABİLİR
Belçikalı profesöre göre, devlet bizzat kendisi esrar üretiminde kullanılmak üzere kenevir bitkisi yetiştirmeli. Bu şekilde haksız rekabetin önüne geçilmiş olunur ve pestisit gibi zehirli tarımsal maddeler içermeyen ‘temiz’ esrar piyasaya sunulmuş olunur. Diğer yandan esrar kullanıcıları bu sayede tamamen yasal yollardan ‘ihtiyaç duydukları’ maddeye ulaşırken, devlet koyacağı özel vergi sayesinde bu işten para bile kazanabilir. Buna karşın devletin piyasaya sürdüğü esrarın dışında elde edilen uyuşturucu üreticileri ile köklü mücadeleye girişilmeli.
SAĞLIK BAKANI: NEDEN OLMASIN?
Federal Sağlık Bakanı Laurette Onkelinx, devletin esrar üretmesi fikrine ilk etapta karşı çıkmadığını kaydederek, "Pilot proje olarak denemekte fayda olabilir. Konunun uzmanları ve yetkililerle bir araya gelerek değerlendirmemiz gerekiyor. Bununla birlikte, mevcut uyuşturucu ile mücadele politikamızda belirgin bir hatanın olduğunu kabul etmek durumundayız. Toplumsal sağlığa tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bu hatanın giderilmesi için farklı fikirlere açığız." değerlendirmesinde bulundu.