BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,51
ALTIN 2.872,32
HABER /  POLİTİKA

Devlet sırrını artık onlar belirleyecek

Meclis'te onaylanan yeni yasa tasarıyla, devlet sırrı, o kurul tarafından belirlenecek. Sırrı mahkemeler bile göremeyecek

Abone ol

TBMM Adalet Komisyonu, Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nı kabul etti.Tasarı, devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtların ne şekilde belirleneceğini, korunacağını, açıklanacağını düzenliyor.

Devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtları bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişileri kapsayan tasarı, ''Devlet sırrı'' kavramına tanımlama getiriyor. Buna göre, ''Yetkisiz kişilere açıklanması, devletin uluslararası ilişkilerine veya milli güvenliğine zarar verebilecek mahiyetteki gizli bilgi, belge ve kayıtlar'' devlet sırrı tanımına girecek.

KURUL OLUŞTURULACAK

Tasarıyla, devlet sırrı tanımının, hukuk devleti ilkesi ile demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı biçimde yorumlanması ve uygulanması engelleniyor.

Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Kurul, Başbakan'ın başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak. Kurul, Başbakan'ın daveti üzerine toplanacak.

Bilgi, belge ve kaydın, devlet sırrı niteliğinde olması nedeniyle koruma altını alınmasına Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu karar verecek.

Bilgi, belge ve kaydın devlet sırrı olarak belirlenmesi teklifi, ilgili bakanlık aracılığıyla yapılabilecek. Başbakanlık'a bağlı kamu kurum ve kuruluşları için teklif Başbakanlık tarafından yapılabilecek. Başbakanlık veya bakanlıklar yapılan teklifi uygun görmedikleri takdirde kurula iletmeyecek.

Teklifin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl süreyle bilgi, belge ve kaydın gizliliği korunacak.

Bilimsel bir buluş, milli güvenlik bakımından önem arz etmesi halinde devlet sırrı olarak koruma altına alınabilecek. İçeriğinin gizli olması nedeniyle Resmi Gazete'de yayımlanmayan ikili veya çok taraflı antlaşmaların içeriğinin devlet sırrı niteliği taşıyıp taşımadığına kurulca karar verilecek.

Cumhurbaşkanlığına ait, bilgi, belge ve kayıtların niteliğini Cumhurbaşkanı takdir edecek.

50 YIL BOYUNCA DEVLET SIRRI

Devlet sırrı olan bilgi, belge ve kayıt, 50 yıl devlet sırrı olarak korunacak.

Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtlar, kurulca gerekçesi belirtilmek şartıyla verilmeyebilecek. Ancak, verilmeyen bilgi ve belgeler, davada ilgili aleyhine sonuç doğurmayacak.

Cumhurbaşkanı, bilgi, belge ve kayıtları mahkemeye göndermeye kendisi karar verecek.

Kanunun yayımı tarihinden önce işlem gören belgelerden devlet sırrı niteliklerine sahip olanlara, Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu'nca devlet sırrı niteliği verilecek.

MSB, MİT VE MGK'NIN İTİRAZI

Tasarının görüşmelerinde, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), MİT ve MGK Genel Sekreterliği temsilcileri, ''Başbakanlık'a bağlı kamu kurum ve kuruluşları için teklif Başbakanlık'ça yapılabilecek'' ibaresine karşı çıktı.

''Başbakanlık'ça yapılabilecek'' ibaresinin ''Başbakan tarafından yapılabilir'' şeklinde değiştirilmesini isteyen temsilciler, değiştirilmemesi halinde, bu kurumlar direkt Başbakan'a bağlı olduğu ancak tasarıda ''Başbakanlık'' yazdığı için bu kurumların yapabileceği tekliflerin ''havada kalacağını'' iddia etti. Ancak bu talepler kabul edilmedi.