Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki tartışmalardan sonra devlet sırrına yeni düzenleme getiriliyor.
Abone olGenelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) Başkanlığı'nda yapılan aramalara "devlet sırrı" tartışmaları damgasını vurdu. Genelkurmay, STK'daki belgelerin "devlet sırrı" olduğunu iddia ederek savcıların arama yapmasına izin vermedi. CMK'nın 125. maddesine göre sadece hakim Kadir Kayan belgeleri inceleyebildi.
1 YILDIR MECLİS'TE
Hükümetin hazırladığı "Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı" ise 1 yıldır Meclis komisyonlarında bekliyor. Hükümetin, tartışmaların ardından bu tasarıyı kısa sürede Meclis'ten geçirmesi bekleniyor. Tasarıyla devlet sırrı, "Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgelerdir" diye tanımlanıyor.
Bunun dışındaki bilgi ve belgeler ise devlet sırrı olarak tanımlanamayacak. Tasarıda "devlet sırrı niteliği taşımayan diğer gizli bilgi ve belgeler" in tanımı da yapılırken, 'Devlet sırrı niteliği taşımayıp da, açıklanması veya öğrenilmesi hâlinde ülkenin ekonomik çıkarlarına, istihbarata, askeri hizmetlere, idari soruşturmaya ve adli soruşturma ve kovuşturmaya zarar verebilecek nitelikteki veya yetkili makamlar tarafından gizlilik derecesi verilmiş bilgi ve belgeler, gizli bilgi ve belge olarak kabul edilir" tanımı getiriliyor.
SIRRI KURUL KARARLAŞTIRACAK
Tasarıyla tanımlanan ‘Devlet sırrı' niteliğindeki belgeler konusundaki kararı ise her kurum kendi kafasına göre veremeyecek. ‘Devlet sırrı' niteliğindeki belgelerle ilgili kararı Başbakanlık müsteşarının başkanlığında Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarlarından oluşan Devlet Sırrı Kurulu tarafından verilecek.
SAVCILARA VERiLECEK
Devlet Sırrı Kurulu'nun "devlet sırrı" olduğuna karar verdiği belgeler mahkemelere verilmeyecek. Tasarıda "Devlet sırrı niteliği taşımamakla birlikte gizli bilgi ve belgelerin mahkemelerce talep edilmeleri hâlinde gönderilmeleri esastır. Bu bilgi ve belgeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekçesi açıklanmak suretiyle mahkemelere gönderilmeyebilir. Ancak, gönderilmeme gerekçesi mahkemelerce yeterli bulunmadığı takdirde bu bilgi ve belgelerin gönderilmesi zorunludur. Cumhuriyet başsavcılıklarınca talep edilen bilgi ve belgeler hakkında da bu fıkra hükmü uygulanır" düzenlemesi getiriliyor.