Tam bir tanımlama yok. O yüzden yeni düzenleme var. Artık Devlet Sırrı kurulumuz karar verecek.
Abone olDevlet sırrı tanımlanıyor. Kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıyla devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin nasıl belirleneceği , korunacağı ve açıklanacağına ilişkin hükümler düzenlenecek. Bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliği verme yetkisi, başbakanın başkanlığındaki "devlet sırrı kurulu"na veriliyor.
DEVLET SIRRI TANIMLANIYOR
Hükümetin demokratik açılım olarak nitelediği devlet sırrı kanun tasarısı kısa süre içinde Meclis’e sevk edilecek tasarı ile devlet sırrı tanımlanıyor.
Buna göre, devletin dış ilişkilerine, savunma ve güvenliğine zarar verebilecek gizli kalması gereken bilgi ve belgeler devlet sırrı kapsamına girecek.
Tasarıya göre, bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliği verme yetkisi Başbakan'ın başkanlığında oluşturulacak Devlet Sırrı Kurulu'na ait olacak. Kurul Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları’ndan oluşacak.
CUMHURBAŞKANI DOĞRUDAN YETKİLİ
Herhangi bir belgenin devlet sırrı niteliği taşıyıp taşımadığına ilişkin kurula, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar ve Milli Güvenlik Kurulu teklif sunabilecek. Kurul onaylarsa belge devlet sırrı niteliğini taşıyacak.
Cumhurbaşkanı ise doğrudan yetkili olacak. Kurula başvurmaksızın bilgi ve belgenin devlet sırrı niteliğine karar verebilecek
Devlet sırrı niteliği, süreli ve süresiz olarak verilebilecek. Süreli olan belgeler en fazla 75 yıl açıklanamayacak. Süresiz devlet sırları ise 50 yıl sonra bu niteliğini kaybedecek.
Devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin mahkemeler tarafından istenmesi halinde yine kararı kurul verecek. Bu belgeler mahkemeye gerekçe gösterilerek verilmeyebilecek.
Kaynak: CNN Türk