BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,97
ALTIN 2.801,98
HABER /  GÜNCEL

Devlet Diyarbakır'a alternatif şehir buldu

Güneydoğu'nun kalbi Diyarbakır'a karşı devlet Şanlıurfa'yı hazırlıyor. Sancılı bölgeden çarpıcı izlenimler.

Abone ol

Devlet Güneydoğu'da Diyarbakır'a karşı Şanlıurfa'yı rol model olarak mı hazırlıyor?  Hükümetin etnik kimlik yerine kardeşlik ve hizmet odaklı siyaset anlayışının merkesine Şanlıurfa'yı oturttuğu iddia edildi. Hatta Diyarbakırlılar kendilerine yatırımın az yapılmasını 'Kürt kenti' olmalarına bağlıyor.

Buna göre bölgenin yükselen yıldızı Diyarbakır değil Şanlıurfa. İşadamlarının yatırım için kuyruğa girdiği belirtiliyor.

Akşam muhabiri Şenay Yıldız'ın çarpıcı Güneydoğu izlenimleri bugün gazetenin manşetini süsledi. "Doğu cephesinin yeni kodları" başlıklı yazı disinin ilk bölümünde Urfa ve Diyarbakır rekabetine geniş yer ayrıldı. 

HER İLDE KALKINMA AJANSLARI

Gezilen her kentte konut inşaatları, açılan alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri ve lüks otel inşaatları yükseliyor. Haberde bölgenin neden hızlı bir şekilde kalkındığı da sıralanıyor:

"Türkiye'nin Irak ve Suriye ile gelişen ilişkileri hem bölge insanına hem de yatırımcıya umut vermiş. Gezdiğimiz bütün iller boyunca duble yollar yapılmış, asker kontrolleri tümüyle bitirilmiş ve insanlar gece sokakta rahatça gezebilecek hale gelmişler. AB sürecinin bir parçası olarak, Doğu ve Güneydoğu illerinin Türkiye ekonomisi ile eşit noktaya getirilmesi için bölgesel kalkınma ajansları oluşturulmuş durumda. Hemen her ilde ziyaret ettiğimiz kalkınma ajansları, hem ekonomik hem de sosyal projeler yolu ile AB'den kaynak alınmasının da önünü açan merkezler olarak belediyeler ile işbirliği içerisinde çalışıyor."

ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİLİZ

Muhabirin en çarpıcı tespiti Şanlıurfa üzerine oldu. Haberde Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 'Artık eskisi gibi değiliz. Kaliteyi korumalı ve seçici olmalıyız' şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

URFA MERKEZLİ MODEL

Urfa'da 600-700 bin liraya ev satılmaya başlandığına dikkat çekilen yazı dizisinde, Vali Nuri Okutan'ın sözleri devletin yeni politikasını işaret ediyor:

"Türkiye'nin gerek bölgeye yönelik, gerekse uluslararası alanda Şanlıurfa'yı merkez edinmesi, bir model olarak görmesi gerek" sözleri yeni stratejiyi işaret ediyor."

DİYARBAKIR'A KARŞI URFA İDDİASI

Peki Diyarbakır'da işler nasıl? Muhabirin gözlemleri hayli ilginç. Diyarbakırlılar Urfa'nın kendilerine karşı çıkarıldığını düşünüyor.

"Diyarbakır'da ise, Urfa'daki kadar göze çarpan bir gelişme patlaması hissedilmiyor. Bu durum, biraz halihazırda bir metropol olması; biraz da GAP'tan coğrafi konumu gereği daha az yararlanıyor olması ile de ilgili. Diyarbakırlılar ise, bunun 'Devletin 'Kürt kenti' diye şehirlerine yatırım yapmaması' olarak görüyorlar. 'Urfa'nın kalkındırılarak, Diyarbakır'a karşı kullanıldığı' düşüncesini kentte yaptığımız görüşmelerde pek çok kişi ifade etti. Öyle görünüyor ki, yeni dönemde hem ekonomik hem de siyasi anlamda rekabet Urfa ile Diyarbakır arasında yaşanacak. Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu'ndan Vali Mustafa Toprak'a, ilin en büyük yatırımcılarına kadar pek çok kişinin görüşlerini önümüzdeki günlerde sizlere anlatacağız. Ama, Diyarbakır için en kilit cümlelerden biri, 'İşadamlarının buradan kazandıkları paralarla vefa için Diyarbakır'da iş alanı yaratılması' talebi oldu."

Mardin'e ilişkin gözlemler de yazı dizisinin bir başka bölümü. Bu kentte turizm odaklı bir kalkınmadan bahsediliyor:

MARDİN BÖLGENİN İNCİSİ

"Mardin, diğer iki kentten çok farklı bir biçimde tamamen turizm üzerine geleceğini kurmuş durumda. Şehirde hummalı bir kentsel dönüşüm ve inşaat süreci kendisini hissettiriyor. Bir yandan eski Mardin'de sonradan yapılan yapılar yıkılıp, şehrin sakinleri yeni yapılan lüks binalara taşınırken, boşaltılan eski binaların ise pansiyon ve butik otellere dönüştürülmesi hedefleniyor. Bölgenin turizm cenneti olması planlanan Mardin'de, kentin ilk 5 yıldızlı otelinin inşası devam ediyor."