BIST 9.687
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,69
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Devlet bireysel emekliyi BES'leyecek!

Bireysel Emeklilik Sistemi’ni kökten değiştiren ekonomi yönetimi, vergi avantajını tabana yayarak sisteme aylık 100 TL yatıran katılımcıya 25 TL katkı payı koyacak.

Abone ol

Bireysel Emeklilik Sistemi’ni kökten değiştiren ekonomi yönetimi, vergi avantajını tabana yayarak sisteme aylık 100 TL yatıran katılımcıya 25 TL katkı payı koyacak. Bu tutar katılımcının alt hesabında toplanacak. Devlete yıllık maliyet 1.6 milyar TL

Yurtiçi tasarrufları artırmak için harekete geçen ekonomi yönetimi bu alanda en önemli adımı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde attı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkı payı sistemi getirileceğini belirterek, sisteme girenlerin bundan yararlanabileceğini söyledi. Mevcut sistemde ödediği katkı payının ortalama yüzde 25 civarında bir tutarını vergi iadesi olarak her ay peşin alan katılımcı, yeni dönemde bu katkı payını peşin alamayacak. Yeni dönemde devletin katkı payı ayrı bir alt hesapta birikimlere eklenecek.

HEDEF EV HANIMLARI
Yeni sistemle birlikte bireysel emeklilik hesabına katılımcı para yatırdığı zaman bu miktarla ilgili bilgi Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildirilecek. İlgili kamu kuruluşları da devlet katkısını vatandaşın hesabındaki alt hesaba yatıracak.

Devlet katkısının oranı yüzde 25 olacak. Ayda sisteme 100 lira koyan vatandaş için devlet 25 lira da katkı payı koyacak. Mevcut sistemdeki 2.7 milyon BES katılımcısının sadece gelir vergisine tabi yüzde 35’ini vergi avantajından yararlandığı belirtilirken yeni dönemde başta ev hanımları olmak üzere gelir vergisine tabi olmayan geniş bir kesimi vergi avantajından yani devlet katkı payından yararlanacak.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre yeni sistem, vergi iadesinden bir şekilde yararlanmayan ya da yararlanamayan 1.8 milyon kişi için avantaj yaratsa da, yararlanan 950 bin kişi içinse aslında avantaj kaybına yol açıyor. Şimdiye kadar yatırdığı 100 TL için ay sonunda vergi iadesi olarak 25 TL’sini cebine koyan katılımcı artık bu tutarı peşin alamayacak. Bu da bir anlamda dezavantaj olacak.

SON ÇEYREKTE YÜRÜRLÜKTE
Çalışmalar faaliyet gösteren 11 bireysel emeklilik şirketi üzerinden yapılacak. Her vatandaş devlet katkı payını sürekli izleyebilecek. İlgili yasa geçtikten sonra sistemde üç aylık geçiş süreci olacak. Yeni dönemin yılın son çeyreğinde başlaması bekleniyor. Yeni sistemin maliyeti hakkında konuşan Babacan, katkı payının bütçeye yükünün ilk etapta fazla olmayacağını söyledi.



KİM NE DEDİ?

METE UĞURLU / Anadolu Hayat Emeklilik

2012 sonunda 20 milyar TL fona ulaşırız
Enflasyonun tek hanelere indiği bir dönemde, devletin yüzde 25 oranında bir teşvik sağlaması sisteme olan ilgi ve güveni daha da artıracaktır. BES en iyi bireysel yatırım aracı oldu. Özellikle, bugüne kadar vergi avantajını kullanamayan mevcut katılımcılar ile yeni katılımcıların yeni sisteme ilgisi artacaktır. Yıl sonunda katılımcı sayısında 3.1 milyonu, fon büyüklüğünde 20 milyar TL'yi zorlayabiliriz.

TEVFİK ERASLAN / İş Portföy Yönetimi

Tasarruf oranını artıracak, cari açığı azaltacak
Sisteme katılım ve yatırılan katkı tutarlarında önemli ölçüde artış olacağını bekliyorum. “Doğrudan teşvik sistemi”, mevcut “vergi iadesi yöntemiyle teşvik” sistemine göre basit, anlaşılır ve geniş halk kitlelerinin sisteme katılmasını destekler niteliktedir. Değişiklik, tasarrufların yükseltilmesine, cari açığın azaltılmasına ve sermaye piyasalarımızın derinleşmesine destek sağlayacak bir gelişme olacaktır.

TAYLAN TÜRKÖLMEZ / Yapı Kredi Emeklilik

2023’te 400 milyar TL’ye ulaşabiliriz
Düzenleme yapılmazsa 2023 yılında toplam fon büyüklüğünün 250 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyorduk. Yeni düzenlemelerle birlikte fon büyüklüğünde 400 milyar TL seviyelerini konuşabiliriz. Bu yılın sonunda sistemdeki fon büyüklüğünün 20 milyar TL'yi aşmasını bekliyoruz. Uygulamaların tahminen son çeyrekte devreye girecek olması nedeniyle katkısının bu yıl için çok da fazla olmasını beklememek gerek.