Referandum sürecinde 'hayır' kampanyası yürüten MHP'nin, seçim beyannamelerine yazdığı "anayasa değişikliği" taahhütleri dikkat çekiyor.
Abone ol2002 ve 2007 genel seçimleri için hazırlanan metinlerde anayasanın yenilenmesi ile ilgili tespitler sıralanırken, özellikle yargıda köklü değişikliklere gidilmesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilmesi önerilerine yer veriliyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin iki yıl önce dile getirdiği 'parti kapatmayı kaldıralım', 'Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini daraltalım', 'Anayasa değişsin' söylemleri de, 12 Eylül'deki referandum için yapılan muhalefetle çelişiyor.
"AKP yargıyı ele geçirmek istiyor." diye değişikliğe karşı çıkan MHP, bu iki seçim beyannamesinde yargıyla ilgili köklü değişiklikler yapacağı vaadinde bulunuyor. Zaman'ın haberine göre söz konusu beyannamelerde, ''Hukuk sistemi tümüyle ele alınarak iç hukukumuza ilişkin mevzuat, milli birlik ve beraberliği zedelemeyecek şekilde yenilenecek. Evrensel demokratik normların hukukumuza intikali sağlanacak." vaadi yer alıyor.
HSYK'nın seçim usullerine de değinilen beyannamelerde, ''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin seçimi demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığını zedelemeyecek şekilde yeniden düzenlenecektir.'' cümlesi dikkat çekiyor.
Bugünlerdeanayasa değişikliğideğil de yeni bir anayasa yapılmasını savunan MHP'nin, 2007 genel seçimleri öncesi yayınladığı beyannamede anayasa değişikliği ile ilgili ilginç bilgiler bulunuyor. Beyannamede değişiklikle ilgili kısım şu şekilde yer alıyor: ''Anayasamızın genel sınırlama hükümlerinden daha çok özgürlüğü esas alan genel koruma hükümlerine yer veren gerçek bir 'toplum sözleşmesi belgesi' olması için mümkün olduğunca geniş bir uzlaşma ile yenilenmesi lazım.''