BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,35
ALTIN 2.832,80
HABER /  EKONOMİ

Devlerin rafineriye ilgisi yoğunlaştı

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim ile ilgili değerlendirmelerde bulundu..

Abone ol

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası içinde altyapı çalışmaları devam eden Star Rafinerisi'nin yapımı için dünya devi firmaların yüksek ilgisiyle karşılaştıklarını belirterek, krizin yatırım için fırsat haline geldiğini ifade etti. 

İzmir Aliağa'da 25 Ekim 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in temelini attığı Star Rafinerisi'nde altyapı çalışmaları devam ediyor. Petkim Yarımadası içinde bin 300 dönüm alanda devam eden çalışmaları inceleyen SOCAR Başkanı Yavuz;Yıllık 10 milyon ton üretim kapasitesine sahip olacak rafinerinin, 3 milyon tonluk bölümünün Petkim, 7 milyon tonluk bölümünün ise Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacağını söyleyen Yavuz, normalde ithalatla karşılanan ürünlerin yerlileştirilmesiyle Türkiye'nin 2 milyar dolarlık cari açıktan kurtulacağını kaydetti. 

Yatırım alanının hazırlanması için başlayan çalışmaların 14 ay süreceğini, yaklaşık 10 milyon tonluk hafriyat çalışması olacağını, liman, tank çiftliği, rafineri ve enerji santrali için arazinin tamamlanmasıyla tesisler için ihaleye çıkacaklarını anlatan Yavuz, şunları söyledi:
''Yılın üçüncü çeyreğinde rafinerinin anahtar teslimi ihalesini yapacağız. Dünya devi tüm şirketler projemizle yakından ilgileniyor. Kriz nedeniyle dünyada şu anda bu büyüklükteki proje sayısı 4 ya da 5'tir. Kriz nedeniyle çok fazla yatırım projesi kalmayınca, dünya devlerinin rafineriye ilgisi hayli yoğunlaştı. Bu maliyetler ve hız açısından önemli bir avantaj olacak. Doğru zamanda doğru bir hamle yaptık. Krizi fırsata çevirdik, diyebiliriz. İhale sürecinin de tamamlanmasıyla tesisin yapımına başlamayı ve 2015'de devreye almayı öngörüyoruz.'' 

Konteyner limanı Alsancak'ı geçecek

Yavuz, Petkim'in enerji ihtiyacını karşılamak üzere rafineriden çıkan atıkların değerlendirileceği 600 megavat gücünde bir enerji santrali kuracaklarını, Türkiye'de ilk kez uygulanacak sistemle enerji üretirken çevreye de katkıda bulunacaklarını ifade etti. 

Bölge içinde kuracakları konteyner limanının ise 1,3 ile 1,5 milyon TEU kapasitede olmasını öngördüklerini kaydeden Yavuz,Petkim Limanı'nın bu elleçleme kapasitesi ile halen 900 bin TEU'luk kapasiteye sahip İzmir Alsancak Limanı'nı geride bırakmış olacağına işaret etti. 

Yavuz, limanın işletilmesi konusunda Hollandalı APM şirketiyle görüştüklerini belirterek, ''Liman yatırımını biz yapacağız. 2014'ün ilk çeyreğinde işletmeye almış olacağız. Bu limanın kiraya verilerek işletmesi için APM ile görüşüyoruz. Ön mutabakata vardık. Anlaşma sağlanamasa bile bu yatırımı tamamlayacağız'' dedi.
 
Bu yatırımlar için hiçbir bürokratik sorunlarının bulunmadığını belirten Yavuz, uluslararası finans kurumlarının da yatırım projeleri ile yakından ilgilendiğini, SOCAR'ın da yatırımlar konusunda kararlı olduğunu, yatırımların bir an önce devreye alınması için mücadele verdiklerini söyledi.

TANAP'ın stratejik yararları

SOCAR Başkanı Yavuz, SOCAR'ın Türkiye'de 2018 yılına kadar 10 milyar doları Petkim Yarımadası içerisinde, 7 milyar doları da Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı olmak üzere 17 milyar dolarlık yatırım öngördüğünü kaydederek, bu yatırımlardan boru hattı projesinin, hem Türkiye hem Avrupa için stratejik öneme sahip bir yatırım olduğunu belirtti.

Hattın yapımı için altyapı çalışmalarının devam ettiğini, buna göre Bakü'den Türkiye'nin en batısına kadar yeni bir hattın yapılacağını anlatan Yavuz, ''Türkiye, tüketicisi olduğu doğal gazda ilk kez ortak bir yatırım içinde yer almış olacak. Ülke sınırları içinde 2 bin kilometrelik bir boru hattı kurulacak. 16 milyon metreküpün 6 milyonu Türkiye, kalanı Avrupa pazarına yönlendirilecek'' dedi. 

SOCAR doğalgaz ve akaryakıt dağıtımına da girecek

Yavuz, SOCAR'ın dağıtım ayağında da yatırım yapmayı öngördüğünü, bu çerçevede daha önce doğal gazda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İGDAŞ'ı özelleştirmesi halinde ilgileneceklerini açıkladıklarını ve doğal gaz konusunda başka bir alım düşünmediklerini belirtti. 

Bununla birlikte akaryakıt ve rafineri ürünleri dağıtımında bir oluşum içine girileceğini kaydeden Yavuz, bu konuda Star Rafinerisi'ndeki ortakları Shell Turcas'ın aktif rol alıp almayacağı yönündeki sorusu üzerine, ''Rafineri tamamlandığında Türkiye'deki mevcut dağıtım ağlarından biriyle de hareket edebiliriz. Rafinerideki ortağımız Shell Turcas, bu anlamda önemli bir varlık. Ama bir satın alma da olabilir, kendimiz de bir şirket kurabiliriz. Bunun metodolojisine karar vermek için daha erken'' dedi.

Petkim'in özelleştirme sonrası İzmir'in potansiyeli, Azerbaycan'ın stratejik kararlılığı ve Türkiye'nin verdiği destekle hızlı bir değişim yaşandığını belirten Yavuz, 10 milyar dolarlık somut projelerin konuşulduğu Petkim Yarımadasının dünyada da örnek gösterilen bir üretim merkezi olacağını söyledi.

Yavuz, Petkim özelleştirmesinin sonuçlarına işaret ederek, ''Türkiye'nin en başarılı özelleştirmesiyiz. Bu yatırımlar tamamlandığında geçmişe dönülüp bakıldığında bu daha iyi anlaşılacak'' görüşünü dile getirdi.