BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Develeri öldüren Avustralya laneti yaşıyor! Evleri terkedin çağrısı yapıldı

AVUSTRALYA eşi benzeri görülmemiş yangınlarla baş etmeye çalışırken bugün sıcaklık 40 dereceye fırladı. Halka evleri terk edin anonsları yapılırken, bir yandan da deve itlafı devam ediyor.

Abone ol

Eylül ayından bu yana süren yangınlarla boğuşan Avustralya kabus dolu günler yaşıyor. Bir yanda acımasızca katlettikleri develer diğer yanda sönme ihtimali zor görünen yangınlar. Buna bugün de de aşırı sıcaklar eklendi. 

Ülkede bugün sıcaklık 40 dereceyi aştı. Sıcaklıkla birlikte sert rüzgarlar esmeye başladı. Bu da yangınları daha da büyütüp geniş bölgelere yayılmasına sebep oluyor. Avustralya Başbakanı Scott Morrison bugün için "Doğu'daki eyaletler için zor bir gün olacak" dedi.

Evleri terkedin
Yetkililer Victoria eyaletinin yangınlardan etkilenen bölgelerinde yaşayanlara "evlerini terk etmeleri", aksi takdirde mahsur kalma ve hayatlarını tehlikeye atma riskini almaları uyarısını yaptı.

4 aydır yanıyor


Kırsal alanda çıkan ve büyük bir alana yayılan yangınlarda 4 ayda 10.3 milyon hektar (103.000 kilometrekare) alan zarar gördü, en az 27 kişi ve yaklaşık 500 milyon hayvan hayatını kaybetti. Sadece yılbaşından bu yana 1000'den fazla ev kullanılamaz hale geldi.

Yetkililer 4 aydan uzun süredir devam eden yangınların, ciddi bir yağış olmadığı sürece söndürülemeyeceğini belirtiyor.

Kanguru adasının 3'te 2'si yandı
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın uydu fotoğrafları, Avustralya'da soyları tehlike altında olan pek çok hayvan türüne ev sahipliği yapan Kanguru Adası'nın üçte birinin yandığına işaret ediyor.

avustralya kanguru adası

Terra uydusunun fotoğraflarında daha önce yeşil olan alanların kahverengiye dönüştüğü görülüyor. Uzmanlar, adada en az 25 bin koalanın öldüğünü belirtiyor.

Öldürülme kararı alınan develer


Avustralya'nın güneyinde aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle binlerce deve helikopterlerden ateş açılması yoluyla itlaf ediliyor. Çarşamba günü başlatılan ve beş gün sürecek olan itlaf kararı, Güney Avustralya eyaletinde yaşayan yerli Aborjinlerin, yerleşim alanlarını ve binalarını yabani develerin yıkıma uğratması şikayetleri üzerine alındı. İtlafa bazı yabani atlar da dahil edilecek. 4 aydır söndürülemeyen yangınlarda develerin hiç bir etkisi bulunmuyor. 

YANGINLAR NEDEN SÖNDÜRÜLEMİYOR?

Avustralya'da yangınların bu kadar büyümesi ve kontrol altına alınamamasında yazların daha sıcak ve kuru geçmesinin etkisi var. Avustralya 2019'da tarihinin en sıcak ve kuru yazını geçirdi. Bunun bir nedeni küresel ısınma ve artık "kriz" olarak tanımlanan iklim değişikliği. Yazların daha uzun, sıcak ve kuru geçmesiyle, tarımsal alanlar daha kuru bir hale geliyor, dolayısıyla daha kolay tutuşuyor ve yangınların daha hızlı yayılıyor.
60 yılın zirvesi
Yazın normalden sıcak geçmesindeki bir diğer etken ise Hint Okyanusu'nda görülen çift kutuplu iklim olayı. Hint Okyanusu Dipolü olarak adlandırılan olayda deniz üst yüzeyi sıcaklıkları batı tarafında daha yüksekken, doğu tarafında daha serin oluyor. Bu iki taraf arasındaki sıcaklık farkı bu yıl son 60 yılın zirvesinde.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Denizli'de keşfedildi! Bu sıradışı bitkinin dünyada eşi benzeri yok
Foto Galeri Denizli'de keşfedildi! Bu sıradışı bitkinin dünyada eşi benzeri yok Galeriye Gözat