BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,49
ALTIN 3.028,11
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Devamsızlık süresi kısaldı MEB yeni yönetmelik

Liselerde devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı'nca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ortaöğretim kurumlarında ders seçim süreci ikinci dönemin ilk haftasında yapılacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Seçmeli ders en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılacak, ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilecek. Özel öğretim kurumları ile resmi özel eğitim kurumları ve özel eğitim sınıflarında bu şartlar aranmayacak.

Öğrenci kulüp faaliyetleri, topluma hizmet etkinlikleri, geziler, törenler ile diğer bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler öğretmen, öğrenci, veli ve ilgili çevrenin katılımıyla okulda ya da okul müdürlüğünce belirlenen, eğitim ve öğretimin amaçlarına uygun mekanlarda yapılacak. Ancak etkinlikler sırasında öğrencilerin her türlü zararlı alışkanlıklar, olumsuz davranışlar ve aşırılıklardan korunması, israftan kaçınılması için okul yönetimince öğretmenler ve velilerle iş birliği yapılarak gerekli tedbirler alınacak.

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ

Ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler, beceri ve yetenekleri doğrultusunda ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla veya beceri, yetenek sınav puanıyla tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına geçiş yapabilecekler.

Ortaöğretime geçiş sistemine bağlı olarak yapılan yerleştirmeye esas nakil işlemleri, puan üstünlüğü ve okulların açık kontenjanlarına göre kılavuz hükümleri doğrultusunda Bakanlıkça yürütülecek.

Rehberlik ve araştırma merkezleri bünyesinde hizmet veren özel eğitim değerlendirme kurulu kararı doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin; yetenek, sağlık durumları ve ikamet adreslerini dikkate alarak ortaöğretim kurumlarının kontenjanlarına göre her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu ve ilgili okul müdürlükleriyle işbirliği yapılarak dengeli bir şekilde yerleştirilmesine imkan verilecek.

Beceri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara yerleştirilecek öğrenciler ilgili okul müdürlüklerince oluşturulan komisyon tarafından kendi aralarında beceri, yetenek sınavına alınacak ve başarılı olanların kayıtları yapılacak.

İlgili kanunlar kapsamında aylık bağlanan şehit ve gazi çocuklarının nakil ve geçiş işlemleri, zamana bağlı olmadan, kontenjan şartı aranmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere, aynı türden okullara dengeli bir şekilde yapılacak.

BAŞARI PUANI YÜKSEK OLANLARA ÖNCELİK

Dala yerleştirme işlemlerinin 10'uncu sınıfın sonunda öğrencinin alan ortak eğitimindeki yetenek ve başarıları, sektörün ihtiyacı, öğrenci ve velilerin talepleri ve grup oluşturma sayıları dikkate alınarak ilgili okul müdürlüğünce yapılacak. Tercihlerin belli dallarda yoğunlaşması halinde ise 10'uncu sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilecek.

Günlük toplam ders saatinin 2/3'ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılacak.

Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek. Devamsızlığın 5'inci, 15'inci ve 25'inci günlerinde, kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler ile tutuklu öğrencilerde ise ayrıca devamsızlığın 40'ıncı ve 55'inci günlerinde de tebligat yapılacak ve öğrencinin okula devamı istenecek.

DEVAMSIZLIK SÜRELERİ DEĞİŞTİ

Yönetmelik değişikliğiyle liselerde devamsızlık sürelerine ilişkin yeni hüküm getirilerek, devamsızlık süresi toplamda 45 günden 30 güne düşürüldü. Buna göre, devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.

Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanacak. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilecek. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek açık öğretim lisesi veya mesleki açık öğretim lisesine gönderilecek.

Öğrencinin devamsızlığıyla ilgili velisine yapılacak tebligat işlemlerinin, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda posta, e-posta ve bilişim araçlarıyla yapılacağı hükme bağlandı.

ÖZÜR BELGELERİ VELİLER TARAFINDAN VERİLECEK

Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanının, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilmesi zorunluluğu getirildi.

Yeni yönetmeliğe, temel lise statüsündeki özel ortaöğretim kurumlarından resmi ortaöğretim kurumlarına geçişlerle ilgili esas ve usullerin ayrıca Bakanlıkça belirleneceği hükmü konuldu.

Resmi ortaöğretim kurumlarından özel ortaöğretim kurumlarına geçişler ile özel ortaöğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakillerde ise MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.

Yeni düzenlemeyle, nakil ve geçiş başvurularının haftalık olmaktan çıkarılıp aylık sürelerde yapılmasına imkan verildi. Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile yapılacak. Başvuru, öğrencinin nakil şartlarını taşıması halinde naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletilecek, onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden ayın son iş günü çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilecek.

NAKİL İŞLEMLERİ

Hazırlık ve 9'uncu sınıflardaki olağan nakil işlemleri, yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak. e-Okul sistemi üzerinden alınan nakil ve geçiş başvuruları, her ayın son iş gününde ilgili okul müdürlüğünce değerlendirilecek ve Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden de öğrencinin velisine bildirilecek.

Hazırlık sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9'uncu sınıflarına, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9'uncu sınıflarından hazırlık sınıflarına yeterlilik sınavı aranmadan, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9'uncu sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların 9'uncu sınıflarına yeterlilik sınavına bağlı olarak içinde bulunulan öğretim yılının kasım ayının son iş gününe kadar nakil ve geçiş yapılabilecek, bu aydan sonra bu sınıflar arasında nakil ve geçiş yapılamayacak.

Öğrenciler, her dersten en az iki yazılı sınava katılmak zorunda olacaklar.

Öğretmenler, ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm dersler ile güzel sanatlar ve spor liselerinde bireysel veya grup olarak okutulan derslerin yazılı ve uygulamalı sınavları ortak yapılabilecek ve ortak değerlendirilebilecek.

BAŞARI YÜKSELTME SINAVLARI

Yazılı sınavlar ve diğer değerlendirmeler sonunda başarısını yükseltmek isteyen öğrenciler için dönem sona ermeden her dersten ayrıca ortak bir sınav daha yapılacak.

Öğrenciler, raporlu ve izinli oldukları günlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara alınamayacak.

Özürleri nedeniyle 60 günlük devamsızlık kapsamında değerlendirilen öğrencilerin dönem puanları zorunlu hallerde bir yazılı sınav eksiğiyle verilebilecek. Doğrudan sınıf geçebilmek için ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunma şartı getirildi.

Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden; bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçebilecek ancak alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar ise sınıf tekrarı yapacak. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dahil edilmeyecek.

Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içerisinde iki alan öğretmeni tarafından yapılacak.

Ders kesiminde, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunun da görüşü alınarak mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci, öğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilecek. Ancak, bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş ve iade edilmemiş olanlar ile mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamayacak.