BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  EKONOMİ

Dev şirketlerden sonra sıra vatandaşta! Konkordato isteyebilirsiniz

Şirketler gibi borcunu ödeyemeyen vatandaşların da konkordato ilan etme hakları olduğunu biliyor muydunuz? Konkordato ne demektir? Kimler konkordato ilan edebilir? Memurlar da konkordato ilan edebilir mi? Konkordato nasıl ilan edilir? Konkordato ilan edilince ne olur? İşte tüm ayrıntılar.

Abone ol

BİRÇOK dev şirketin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi ve ardından da mahkeme yoluyla konkordato ilan etmesi gündemin üst sıralarındaki yerini koruyor. Şirketler gibi borcunu ödeyemeyen vatandaşların da konkordato ilan etme hakları olduğunu biliyor muydunuz? Evet borcunu ödeyemeyen kişiler mahkeme kararıyla konkordato ilan edebilecekler. Konkordato ne demektir? Konkordato nasıl ilan edilir? Konkordato ilan edilince ne olur? İşte tüm ayrıntılar.

MALİ AÇIDAN ZOR DURUMA GİREN VATANDAŞ DA... Ekonomideki daralma sokaktaki vatandaşı da olumsuz etkiliyor. Mali olarak zor duruma giren birçok şirket ödeme sıkıntısı yaşamakta ve işçi çıkarmakta. Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, mali açıdan zor duruma giren ve ödeme sıkıntısı çeken vatandaşın da konkordatoya başvurabileceğini söyledi.

TİCARET YAPMASINA GEREK YOK... İflas erteleme müessesinin kaldırılmasının ardından, onun yerine kullanılması öngörülen konkordatoya olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, 7101 sayılı Kanun'un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceğini söyledi.

 O HAK ŞUBAT 2018'DE GETİRİLDİ... Sezer, "İflas etmeden borçlarını ödeyerek ticaret hayatına devam etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler konkordato limanına sığınmak istemekte. Konkordato borçlunun alacaklıları ile borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması, söz konusu anlaşmanın ise mahkeme tarafından onaylanmasıdır. Konkordato müessesesi çok önceden beri var olan bir müessese olmasına rağmen 28.02.2018 tarihinde yapılan değişiklikler ile daha pratik ve uygulanabilir hale getirilmiştir" dedi. 

KİŞİLER NASIL KONKORDATO İLAN EDEBİLİR?.. "Yapılan bu değişiklerden ve en önemlilerinden bir tanesi ise bize göre tacir olmayan kişilerin de konkordato talep edilmesinin önünün açılmış olması" diyen Yılmaz, kişilerin nasıl konkordato ilan edeceklerini ise şöyle özetledi: "Borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir.

HANGİ MAHKEMEYE BAŞVURULACAK?.. Yetkili ve görevli mahkeme; iflasa tabi olan borçlu için merkezinin bulunduğu yer, iflasa tabi olmayan borçlular için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi'dir. Yani yapılan bu yeni düzenleme ile tacir olmayan gerçek kişiler ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi'ne müracaat ederek konkordato talep edebilmektedirler."

DEVLET MEMURLARI DA FAYDALANABİLİR... "Aslında hiçbir şarta ve ön koşula bağlı olmaksızın dileyen herkes konkordato ilan edebilmektedir. Burada hiçbir kısıtlama yapılmaması nedeniyle bu kapsamdan devlet memurları da faydalanabilmektedir." 

'ALACAKLININ DA KONKORDATO HAKKI VAR'... Yılmaz, "Ekonominin daralması sonucu sadece şirketlerin değil hane halkının da bu krizden fazlaca etkileneceği borçlarını ödeyemeyeceği ve bir limana ihtiyaç duyacağı düşünülerek böyle bir düzenlemenin yapılmamış olmasını diliyoruz. Tabii burada göz ardı edilmemesi gereken diğer bir konu ise her alacaklının, borçlu hakkında konkordato işlemine başlatma hak ve yetkisinin olduğudur" diye konuştu.

Konkordato ilan eden firmalar hangileri? Konkordato nedir?

 'HER YÖNÜYLE YANLIŞ VE BİR O KADAR DA TEHLİKELİ'... Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, "Vatandaşın konkordato ilan etmesi yönündeki yasal düzenleme her yönüyle yanlış ve bir o kadar da tehlikelidir" diyerek, bunları maddeler halinde sıraladı: 

1. Her şeyden önce geçtiğimiz Mart ayında 7101 sayılı Kanunun 13. maddesiyle İcra ve İflas Kanununun 285. maddesinde yapılan düzenleme, krizin ayak seslerinin geldiğini göstermesi ve bu amaçla hukuki tedbir alınması çok dikkat çekicidir. Siyasi irade krizi görmüş ve önceden hukuki altyapıyı oluşturmuş anlamındadır.

2. Konkordato, "borçlunun alacaklılarıyla borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması ve söz konusu anlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması" işlemi olarak tamamen ticari bir müessese niteliğindedir. Dolayısıyla gerçek kişileri kapsamaması gerekir.

3. Gerçek veya tüzel kişilerin ayağını yorganına göre uzatmamalarının cezasını dürüst insanlara ödetmek yanlıştır. Serbest piyasa kuralları çalıştığına ve hukuk kurumları da olduğuna göre böyle bir çarpık düzenlemeye gidilmesi çok sıkıntılıdır.

4. Daha da önemlisi 'bulaşma etkisi' ile gerçek kişilerin de borçlarını ödememe yoluna gitmesi söz konusu olabilir.

5. Bunun da sonucu şudur: Alacağını tahsil edemeyen alacaklı da geriye dönüp kendi borçlarını ödememe ve erteleme yoluna gidebilecektir. Sonuç itibariyle hukuktan sapmaktır; ahlaksızlığı teşvik etmektir; dürüst gerçek ve tüzel kişileri cezalandırmaktır.

Borsa İstanbul'da işlem gören şirket konkordato ilan etti

Neden konkordato ilan ediyorlar? Hotiç, Beta, Yeşil Kundura...