Borusan Filarmoni ve The Philharmonia Korosu'nun verdiği konsere üst kattan gelen sesler damga vurdu
Abone olBorusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Prens Charles’ın hamiliğindeki dünyaca ünlü The Philharmonia Korosu’nun İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserinde, bir bekârlığa veda partisi yüzünden zor anlar yaşandı.
PARTİ SAHİBİ EMİR SARIGÜL
Philharmonia Korosu’nu Şef Mark Griffiths, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı Genel Müzik Direktörü ve Daimi Şef Gürer Aykal’ın yönettiği ve geçen perşembe akşamı gerçekleşen konser, Emir Sarıgül’ün aynı mekândaki Marmara Salonu’nda düzenlediği bekârlığa veda partisindeki yüksek sesten etkilendi. Borusan’ın günlüğü 14 bin euro’ya kiraladığı salondaki konser, bekârlığa veda partisinin yapıldığı üst salondan gelen müzik sesi nedeniyle birçok kez kesildi.
Borusan tarafından yapılan açıklamada birçok kez ikaz yapılmasına rağmen Sarıgül’ün partisindeki sesin engellenemediği belirtildi. Dinleyiciler de tepki gösterdi.
'SESİ ENGELLEYEMEDİK'
Ahmet Etem Erenli (Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü): Konser sırasında salon dışında oluşan gürültüler, sanatçılarımızı ve dinleyicilerimizi son derece rahatsız etti. Emir Sarıgül’ün partisine gelen davetlilerin ve saz heyetinin koridorlarda çıkardığı gürültü ise sayısız ricamıza rağmen engellenemedi. The Philarmonia Korosu’nu Borusan Filarmoni Orkestrası ile daha önce Türkiye’de hiç çalınmamış bir eseri, Antonin Dvorjak’ın Requem’ini seslendirmek üzere İstanbul’da buluşturmak için iki yılı aşkın süredir çalışıyoruz. Lütfi Kırdar’la anlaşmalar aylar öncesinden yapıldı. Ne sözleşme yaptığımızda, ne de sonrasında Lütfi Kırdar yönetiminden 28 Şubat tarihinde başka bir etkinlik olacağına dair herhangi bir uyarı almadık. Tamamen kontrolümüz dışında oluşan bu durumun sanatçı ve dinleyicilerimize verdiği rahatsızlıktan dolayı üzgünüz.
SANATÇIYA DA AYIP DİNLEYİCİYE DE
Meral Tamer (Gazeteci): Hepimiz çok rahatsız olduk. Konsantrasyonumuzu kaybettik. Lütfü Kırdar açıldığından beri böyle bir şey yaşamamıştık. Sanıyorum Şişli Belediye Başkanı’nın oğlu olduğu için bu kadar saygı sınırlarını aşan bir durum yaşandı. Çünkü gürültü sadece üst kattan gelmiyordu. Koridorlara kadar taşmıştı.
Evin İlyasoğlu (Müzik Eleştirmeni): Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum yaşanmaz sanırım. Şef Gürer Aykal, 3-4 kez ikaz etti, “Konuşmalar var, lütfen susturulsun” dedi. Hatta ara verildi konsere. İkazlara rağmen ses kesilmedi. Herkes çok rahatsız oldu. Oysaki klasik müzik konserleri konsantrasyon ister, gerek çalan gerek dinleyen için...
Zeynep Oral (Gazeteci): Orkestra çok keyifliydi, koro muhteşemdi, ama konser koşulları bir saygısızlık örneğiydi. Üst kattan çok gürültü geliyordu. Biz konser verenleri düşünüp daha da rahatsız olduk. Sanata olan saygısızlığın bir göstergesi bence.
Milliyet