BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,67
ALTIN 2.963,61
HABER /  GÜNCEL

Dev kara delik şaşırttı

Gökbilimciler bugüne dek görülen en büyük ikinci kara deliği keşfetti - üstelik bu kara delik küçücük bir galakside yer alıyor.

Abone ol

Gökbilimciler bugüne dek görülen en büyük ikinci kara deliği keşfetti - üstelik bu kara delik küçücük bir galakside yer alıyor.

NGC 1277 galaksisi, bizim içinde bulunduğumuz Samanyolu'nun dörtte biri boyutlarında.

Ancak Samanyolu'nun merkezindeki deliğin tam 4 bin katı boyutunda bir kara deliği var.

Nature dergisinde yayımlanan bir makaleye göre bu deliğin kütlesi, Güneş'inkinin yaklaşık 17 milyar katı.

Bugüne dek kara deliklerin, onlara evsahipliği yapan galaksilere koşut olarak büyüdükleri düşünülüyordu. Ancak bu yeni bulgular geleneksel tezle uyuşmuyor.

Kara deliklerin büyüklüğünü ölçmek hayli alengirli bir konu; kara delikler etraflarındaki ışığı yuttukları için görülemiyor.

Gök bilimciler bunun yerine kara deliklerin "nüfuz alanını" yani çevrelerindeki gaz ve yıldızlara yaptıkları çekim etkisini ölçüyor.

Samanyolu'nda bizim kara deliğimiz Sagittarius A'nın yörüngesinde dolaşan yıldızları gözlemleyerek kütlesini tahmin etmek mümkün.

Ancak daha uzaklardaki 100 kadar kara deliğin kütlesini ölçmek için bugüne dek yıldızlarının hızına bakıldı.

Nasıl buldular?

ABD'nin Teksas eyaletindeki Hobby-Eberly Telekobu'nu kullanarak evrenin en büyük kara deliğinin peşine düşen bilim insanları, yaklaşık 900 galaksiyi taradı.

Bu araştırma yapılırken Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde görev yapan Remco van den Bosch ve meslektaşları, en büyük kara deliklerden bazılarının küçük galaksilerde bulunduğunu görerek şaştı.

Bunlar arasında 220 milyon ışık yılı uzaklıktaki Perseus takım yıldızında bulunan NGC 1277 de vardı.

Bu galaksinin Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan birinde de görülmesi, araştırmacılara bilgisayar modellemelerini geliştirmekte faydalı oldu.

Ekip şimdi ellerindeki beş diğer küçük galaksiyi de yakından inceleyerek "Büyük kara delikler yalnızca büyük galaksilerde oluşur" tezini çürütmeyi umuyor.

NGC 1277'nin tuhaflıkları bununla da bitmiyor.

"Bu galaksi çok yaşlıya benziyor," diyor Dr Van den Bosch, "Yani bir şekilde bu kara delik uzun zaman önce hızla büyümüş, ancak bu tarihten beri galakside yeni yıldızlar ya da başka birşey oluşmamış.

"Bunun nasıl olduğunu anlamaya çalışıyoruz, henüz bir yanıt bulamadık. Ama işte bu galaksinin güzelliği de burada."