Dev kadrolu 'Deve' dergisi çıktı!
Birbirinden renkli isimlerin yazmaya başladığı derginin ilk sayısı çıktı.
Abone olBir dergi düşünün, içinde Türk edebiyatının bütün isimlerini barındıran... Bir dergi düşünün, her kesimden şairin dizelerine sahip. Bir dergi düşünün, ustalar ve gençler elele... Bir dergi düşünün, hatır gönül ile çıkan, 100 kişilik efsane bir kadroya sahip. Türkiye'deki popüler dergiciliğin önemli isimlerinden Ferzende Kaya'nın yayın yönetmenliğinde yayın hayatına başlayan DEVE işte böyle bir dergi.
Öküz, Hayvan, Yeni Harman dergilerinde çalışan ve ESMER Dergisi'ni kurup, 3,5 yıl yayın yönetmenliğini yapan Ferzende Kaya, Ahmet Hakan, Küçük İskender, Adnan Özer, Mevlana İdris, Lale Müldür, Muhsin Kızılkaya, ressam Ahmet Güneştekin, yönetmen Mustafa Altıoklar, Pelin Batu, Coşkun Aral, Enver Aysever, Yılmaz Erdoğan ve Esra Elönü gibi birbirinden renkli isimlerin bulunduğu dev bir kadroyla DEVE dergisini kurdu. Esra Elönü ve Kötü Şair Şerafettin'in editörlüğünü yaptığı DEVE Dergisi'nin ilk sayısı 1 Nisan'da bayilerdeki yerini aldı, DEVE 50 bin basılarak bütün Türkiye'ye dağıtıldı.
DEVE, Türkiye'nin Kültür-Sanat Harekatı
Ferzende Kaya, DEVE'yi Türkiye'nin kültür sanat harekatı olarak tanımlıyor. İlk defa bir dergide Türk edebiyatının her kesiminden imzanın bir dergide buluştuğunu söyleyen Ferzende Kaya, bu durumu şöyle açıklıyor: "Edebiyat mahalle mahalle ayrılmış durumda. Herkes kendi mahallesine çekilmiş. DEVE Türkçe edebiyata hizmet eden, söyleyecek sözü olan, ustaları, edebiyatçıları, şairleri, yazarları ve gençleri buluşturdu. Biz sevdiğimiz ustaları, sevdiğimiz edebiyatçıları, kalemine güvendiğimiz gençleri toplayarak, keyifle okunan, suratı asık olmayan bir dergi yaptık. Herkes bir dergide buluşunca, bu durum okurun da fazlasıyla hoşuna gitti. DEVE kısa sürede çok sahiplenildi."
İlk sayısında birbirinden ilginç konulara yer veren DEVE Dergisi zengin bir içeriğe sahip. Derginin birinci sayısı için büyük usta Yaşar Kemal ile ressam Ahmet Güneştekin, ortak bir yağlı boya tabloya imza atmışlar. Ressam Ahmet Güneştekin'in hikayesini anlattığı tablonun yapım aşamalarının görselleri DEVE'de.
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çocukluğunu, gençliğini, medrese kökenini ve edebiyat ilgisini DEVE'ye anlatmış.
DEVE'nin nisan sayısındaki bir diğer ilgi çekici konu, ilk defa yayınlanan Yusuf Hayaloğlu röportajı.
Uykusuz Dergisi'nin ünlü çizerlerinden Cihan Ceylan'ın da hayatını kaleme aldığı dergide, Düz Adam Sami ve diğer tiplerin hikayesine de yer verilmiş.
Bu arada DEVE dergisiyle birlikte ücretsiz bir dergi okura hediye ediliyor. Adı MultiKultiDEVE olandergi her ay başka bir dilde yayın yapacak. İlk sayısı Kürtçe olarak yayınlanan MultiKulti DEVE eki, önümüzdeki sayılarda Türkiye topraklarında konuşulan diğer diller olan, Arapça, Gürcüce, Lazca, Boşnakça, Çerkezce, Süryanice, Ermenice, Rumca dillerinde olacak.
İşte Deve dergisinin ilk sayısında yer alan yazar ve şairler: Küçük İskender, Adnan Özer, Esra Elönü, Ahmet Hakan, Altay Öktem, Alper Gencer, İsmail Beşikçi, Pelin Batu, Ragıp Derin, Aziz Kedi, Ahmet Mercan, Yılmaz Erdoğan, Mevlana İdris, Ahmet Ümit, Koray Demir, Feyza Hepçilingirler, İhsan Eliaçık, Aslı Erdoğan, Cezmi Ersöz, Sadık Yalsızuçanlar, Muhsin Kızılkaya, Cafer Turaç, Ahmet Ada, Bejan Matur, Münib Engin Noyan, Hüseyin Alemdar, Furkan Çalışkan, Suavi Kemal Yazgıç, Rahşan Anter, Zeki Bulduk, Coşkun Aral, Nurettin Durman, Enver Aysever, Bünyamin Yılmaz, Yaşar İliksiz, Berna Şahin, Mesut Yar, Hamit Aydın, Lale Müldür, Ahmet Dur, Serdar Sevilgen, İsa Tatlıcan, Nil Gülsüm, Kötü Şair Şerafettin Kaya, Hüseyin Akın, Mustafa Altıoklar, Zakir Barutçu ve Ferzende Kaya...
Ayrıca İmam Cici, Zeynep Tuğ, Kemal Siyahhan, Berk Demirok, Ergin Erkin, Abdullah Saltan çizgileriyle DEVE'deki yerlerini almışlar...