Ordu'nun Mesudiye ilçesinde uzunluğu 110 metre, genişliği 40 metre, yüksekliği 21 metre ile 60 metre arasında değişen yere çökmüş deve heykelini görenler şaşkınlığını gizleyemiyor.
Abone ol20 yılı aşkın dünyanın değişik bölgelerinde Türk izlerini süren, yakın zamanda yine Mesudiye ilçesi Esatlı köyünde M.Ö. 1. ve 2. yüzyıllarda Peçenek Türklerinden kalma yazıt ve kitabeleri ortaya çıkaran Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir tarafından ortaya çıkarılan dev deve heykeli, yarı doğal yarı insan eliyle yapılan bir özellik yansıtıyor.
Yere çökmüş deveyi yansıtan heykelin boyun kısmının kuzeyinde, iki kayanın arasında dibe doğru genişleyen, duvarları Horasan harcıyla sıvanmış bir su veya tahıl sarnıcı bulunuyor. Yine kayanın güneye bakan yüzünde insan eliyle açılmış dikdörtgen biçiminde bir gözetleme kulesi göze çarparken gövde bölümünün hemen tam ortasından aşağı 152 basamaktan oluşan merdivene sahip bir tünel açılıyor.
Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, heykelin insan eliyle yapıldığını, ayrıca dünyanın diğer dev heykelleriyle karşılaştırılması gerektiğini kaydederek, "Zira kafa kısmını, gövde kısmıyla bütün olmasına rağmen gövde kısmında olduğu gibi yosun tutmamıştır. Ayrıca gövde kısmımda kayanın zaman içinde kazandığı doğal özelliklerden kafa kısmı mahrumdur. Şayet insan eli değmemiş olsa idi heykelin kafa kısmı da kayanın bütünü ile aynı özellikleri göstermesi gerekirdi" dedi.