Dünyanın 4. büyük polyester üreticisi Hintli Polyplex yatırım için Türkiye'yi tercih etti...
Abone olDünyanın 4. büyük polyester üreticisi Hintli Polyplex yatırım için Türkiye'yi tercih etti.
Bu yılın ikinci yarısında Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde temelleri atılacak fabrika 250 kişiyi istihdam edecek. Polyplex Başkan Yardımcısı Kapil Gupta, "Bu proje, sanayi sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli müşterilerle işbirliği yapma planımızın önemli bir parçası." dedi.
Zaman'ın haberine göre; Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın desteklediği dünyanın 4. büyük polyester üreticisi Polyplex, 150 milyon dolar tutarındaki yatırımıyla, Tekirdağ Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde yeni PET reçine ürün serisi için üretim tesisi açacağını duyurdu. İki aşamalı olarak gerçekleşecek olan yatırım kapsamında hayata geçecek tesisin yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 600 bin ton olacak ve üretim tesisinde 250 kişi için doğrudan istihdam imkânı oluşacak. 2012 senesinin ilk yarısında temelinin atılması planlanan tesisin yıllık ticaret hacminin de 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Bu kapasitenin yüzde 70-80'i Avrupa, ABD ve Rusya pazarlarına ihracata ayrılacak.
Türkiye'ye ilk yatırımlarını 2004'te yaptıklarını söyleyen Polyplex Başkan Yardımcısı Kapil Gupta "Tesisimiz konumu sayesinde Asya ve Avrupa arasında bir köprü görevi görüyor, son 3-4 senedir kapasitede herhangi bir artış yaşanmamasına karşın büyümeyi sürdüren büyük Batı Avrupa pazarına da girebiliyoruz. Bu pazar önemli miktarda ithalat yapıyor. Tesis Ortadoğu, Amerika, Rusya/Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta ve Doğu Avrupa pazarlarına da hizmet verecek. Bu proje global bir varlık oluşturma ve dönüşmekte olan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren büyük ölçekli müşterilerle işbirliği yapma planımızın önemli bir parçası." dedi.
Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ise bu yatırım ile Türkiye'nin ithalatçı konumundan sıyrılıp ihracatçı konumuna geçeceğini söyledi. Türkiye'nin yatırım çekme pazarlarını çeşitlendirme stratejisi hazırladıklarını söyleyen Aycı, Hindistan'daki danışman sayısını 2'ye çıkardıklarını kaydetti. Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee de iki ülke arasındaki ticaretin 7,2 milyar dolara çıktığını ve yıl bazında yüzde 85'lik artış gösterdiğini belirtti. Daha fazla yatırım ve başka işbirliği alanları açılmasına değinerek Bollywood'un Türkiye'ye gelmesini istediklerini, ortak film projeleri yapılabileceğini söyledi. Edinilen bilgiye göre, Hollywood benzeri bir çalışma Türkiye için de düşünülüyor.
'CARİ AÇIK böyle yatırımlarla KAPANIR'
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da 8 aydır üzerinde çalıştıkları serbest bölgelerin yeniden yapılandırılmasını sağlayan Özel Ekonomik Bölgeler projesinde sonuç toplantısının yapıldığını, birkaç gün içerisinde son şekli vererek ilgili Meclis komisyonuna göndereceklerini açıkladı. Projeyle, üretimi oldukça kısıtlı olan ürünlerin Türkiye'de üretilmesi anlamında yeni bir anlayış içine girdiklerine dikkat çekti. Çağlayan, "Teşvikle ilgili dört madde ve özel ekonomik bölgeler projesinin yasalaşması Türkiye'ye çağ atlatacak." dedi.
Ekonomi Bakanı, Hintli firmanın yatırım kararının cari açık probleminin çözümünde son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. "Bu yatırım cari açık canavarının sökülen bir dişi. Yeni teşvik sistemiyle örülmeye başlanan cari açık duvarına yeni bir tuğla konuldu." ifadesini kullandı. Serbest bölge çalışanlarının ve şirketlerin şikâyetlerinin ne olacağı sorularına ise "Mevzuattaki yeni düzenlemeler ile sorunların çözüleceğini ümit ediyorum." dedi.
Çağlayan, dünyadaki özel ekonomik bölgelerin incelendiğini, yatırımcıların hem serbest bölgenin hem teşvik sisteminin avantajını bir arada kullanamayacağını belirtti.