31 Mart'ta Türkiye'de onlarca şehri etkileyen elektrik kesintisine neden olan arızanın raporu yayınlandı.
Abone olTürkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ, 31 Mart'taki elektrik kesintisinin nedenlerini Avrupa Elektrik İletim Operatörleri Birliği'yle ortak bir çalışmayla inceledi.
Hazırlanan rapor, çarpıcı bulguları ortaya koydu. Rapora göre, 31 Mart'ta tüm Türkiye'yi karanlıkta bırakan kesintiden bir gün önce de benzer bir sorun yaşandı. Ancak 30 Mart'taki sorun, kontrol altına alınarak kesinti önlendi.
31 Mart'ta ise, Doğu-Batı koridorunun kritik kısmında bulunan dört hat, servis dışı kaldı. Bu hatlardan üçü yeni hırdavat takılması nedeniyle servis dışı kaldı. Diğeri ise bakıma girdiği için hizmet veremedi.
Dört hattın servis dışı kalması, İstanbul'un büyük bölümünü besleyen Çoruh Nehri üzerindeki hidroelektrik santrallerin bin 300 kilometrelik iletim mesafesinin devre dışı kalmasına yol açtı. Rapora göre, servis dışı kalan hattın etkisi de doğru değerlendirilemedi.
KESİNTİ SONRASI BULGARİSTAN'DAN ELEKTRİK ALDIK
"Avrupa'da son 15 yılın üçüncü önemli arızası" olarak nitelendirilen kesinti sonrasında Türkiye, Bulgaristan'dan elektrik aldı. Sistemin çökmesinden bir buçuk saat sonra Trakya'nın yarısına, 6 buçuk saat sonra ise Türkiye'nin yüzde 80'ine elektrik verilebildi. Rapora göre, sistemdeki düzelme, benzer kesintilere göre daha çabuk sağlandı.
Rapor, elektrik iletim sisteminin son 20 yılda üstlendiği hızlı yük büyümesine dikkat çekiyor. TEİAŞ'ın, sistemi, güvenlik ölçütleri sınırına yakın biçimde işletmek zorunda kaldığı vurgulanıyor. Benzer sorunların yaşanmaması için devreye alınan yeni elektrik santrallerinin bulunduğu bölgeler başta olmak üzere yeni iletim hatları yapılması öneriliyor.